Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus olla luovuttamatta tasinkoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Se puoliso, joka omistaa enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta joutuu maksamaan avioliiton purkautuessa vähävaraisemmalle puolisolle tasinkoa. Tätä velvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos avio­liitto päättyy toisen puolison kuolemaan. Näin on myös tilanteessa, jossa avio-oikeus on suljettu ko­konaan pois avioehtosopimuksella.

Eloonjääneellä leskellä on etuoikeus olla luovuttamatta tasinkoa. Naimisissa olleen vainajan osalta ennen jäämistöositusta ja perinnönjakoa suoritetaan ositus avioeron johdosta, jossa jaetaan omaisuus puolisoiden kesken. Avioehdon ollessa voimassa suoritetaan vain omaisuuden erottelu. Va­rakkaammalla leskellä, jonka tulisi normaalisti suorittaa tasinkoa puolisolleen on nyt oikeus päättää siitä, miten hän siirtää omaisuuttaan eteenpäin.

Jos lesken tulisi luovuttaa tasinkona esimerkiksi 20 000 euroa ja hän vetoaa oikeuteensa olla luovut­tamatta tasinkoa, vähentää tämä ensiksi kuolleen puolison perillisten saamaa omaisuutta. Tämä 20 000 euron osuus siirtyy aikanaan lesken omille perillisille, ellei hän määrää juuri tästä omaisuu­desta erikseen testamentilla.

Leski voi myös olla vetoamatta oikeuteensa olla luovuttamatta tasinkoa. Näin hän voi halutessaan suosia vainajan perillisiä. Sallittua on myös luovuttaa enemmän omaisuutta kuin tasinko vaatisi, mutta tasingon ylittävä osuus katsotaan lesken lahjaksi perillisille. Näistä luovutuksista joudutaan suorittamaan lahjavero. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]