Minilex - Lakipuhelin

Lesken tasinkoprivilegi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lesken tasinkoprivilegi tarkoittaa lesken oikeutta olla luovuttamatta tasinkoa kuolleen puolison perillisille. Jos toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa leski omistaa enemmän omaisuutta kuin kuollut puolisonsa, leski ei ole velvollinen luovuttamaan tällöin omaisuuttaan tasinkona ensiksi kuolleen puolison perillisille.

Jos perittävä oli kuollessaan naimisissa ja puolisoilla oli avio-oikeuden alaista omaisuutta, suoritetaan ennen perinnönjakoa omaisuuden ositus. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan pääsäännön mukaan puolisoiden kesken tasan. Avio-oikeus toteutetaan tasingon avulla siten, että se puoliso, jonka avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi, antaa toiselle puolisolle osituksessa tasinkoa sen verran, että molemmilla on avio-oikeuden alaista omaisuutta yhtä paljon.

Jos osituksessa kuitenkin käy ilmi, että leski on varakkaampi kuin kuollut puolisonsa eli hänellä on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta, hänen ei tarvitse suorittaa tasinkoa kuolleen puolison perillisille vaan hän saa pitää enemmän omaisuutta itsellään. Jos taas kuolleen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin lesken avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö, perillisillä on velvollisuus luovuttaa tasinkoa samoin perustein, kuin jos ositus olisi tehty avioeron yhteydessä. Vain leskellä on siis oikeus vedota tasinkoprivilegiin ja siten hän ei ole velvollinen suorittamaan tasinkoa vähemmän avio-oikeutta omistavan kuolleen puolison perillisille.

Lesken tasinkoprivilegoikeus edellyttää lesken ilmoitusta siitä, että hän vetoaa oikeuteensa. Jos leski ei vetoa oikeuteensa, vaan haluaa luovuttaa tasinkoa kuolleen puolison perillisille, ei luovutusta katsota lahjaksi. Silloin kun leski suorittaa tasinkoa perillisille, perilliset maksavat perintöveroa jäämistön arvosta, johon siis sisältyy myös tasinko. Jos leski luovuttaa tasinkoa, tasinko jaetaan perintöoikeudellisten ja testamentin määräysten mukaisesti.

Lailla on siis turvattu lesken oikeus olla luovuttamatta tasinkoa kuolleen puolison perillisille. Lesken oikeus ei ole riippuvainen puolisoiden välisistä varallisuuseroista eikä tasinkoprivilegiä voida osituksen sovittelussa lainkaan sovitella. Sovittelumahdollisuuden puuttuminen suojaa lesken oikeutta.

Jos sinulla on kysyttävää lesken tasinkoprivilegistä, ota rohkeasti yhteyttä Minilexiin ja lakimiehemme neuvovat sinua kaikissa lesken oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa