Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaiden valtakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän hallinto voidaan järjestää usealla eri tavalla. Kuolinpesän hallinto voidaan järjestää osakkaiden yhteishallintona, osakkaiden sopimusperusteisena yhteishallintona tai pesänselvittäjän hallintona. Lainsäädännössä tunnetaan myös testamentin toimeenpanijan ja pesänhoitajan roolit.

Kuolinpesän osakkaat voivat yhteishallinnossa antaa valtakirjan yhdelle osakkaalle tai useammalle yhdessä käytettäväksi, jotta he voivat tehdä yksin tai yhdessä esimerkiksi sopimuksen kuolinpesän puolesta. Valtuutuksen laajuus riippuu aina siitä, mitä valtakirjassa lukee. Periaatteessa on mahdollista myös antaa valtakirja ulkopuoliselle, mutta tämä on poikkeus ja siihen tulisi suhtautua varauksellisesti.

Sopimusperusteisesta osakkaiden yhteishallinnosta voidaan sopia esimerkiksi siten, että yksi osakkaista hoitaa kuolinpesää. Tällöin voidaan sopimuksessa sopia laajasti ja kattavasti siitä, kuinka osakkaiden yhteishallinto toimii, kuinka paljon yksi osakas voi itsekseen tehdä ja tarvitaanko minkälaisiin asioihin muiden osakkaiden suostumusta. Koska tällaisesta on erikseen sovittava, ei valtakirjalla ole niin paljoa käyttöä kuin osakkaiden yhteishallinnossa, jossa päätökset tulisi tehdä yksimielisesti. Yksimielisyyden ja suostumuksen vaatimuksien takia, valtakirjaa voidaan käyttää asioiden hoitoon. Valtakirjan antamiseen vaaditaan kaikkien osakkaiden suostumus.

Valtakirja on kätevä tapa antaa yhdelle osakkaalle toimintavaltaa ja tämä toimintavalta voidaan antaa hyvin tapauskohtaisesti. On hyvä huomata, että perintökaaressa on säädetty asioista, joista osakkaat eivät voi poiketa. Myös valtakirjaa koskeva sääntely löytyy muualta kuin perintökaaresta.

Valtakirjan käyttäminen on mahdollista, mutta sen käytettävyys riippuu valitusta hallintotavasta. Jos kyseessä on pesänselvittäjän hallinto, ei hänelle tarvitse antaa valtakirjaa, vaan pesänselvittäjän oikeudet tulevat suoraan lainsäädännöstä. Pesänselvittäjä on siis suoraan lain nojalla toimivaltainen. Näin ollen valtakirjan käyttö jää osakkaiden välille, mutta se voi olla käyttökelpoinen varsinkin, jos kyseessä on kuolinpesän osakkaiden yhteishallinto.

Jos haluat tietää enemmän tai sinulla on kysymys, niin ota yhteyttä, me autamme sinua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]