Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen pesänjakaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkailla on oikeus huolehtia pesän jakamisestä itsenäisesti, mutta mikäli yksikin kuolinpesän osakkaista sitä vaatii, kuolinpesän jakamiseen voidaan määrätä pesänjakaja. Pesänjakaja voidaan määrätä toimittamaan jako myös osakkaiden tahdosta riippumatta, jos jonkun osakkaan osuus kuolinpesästä on ulosmitattu. Perittävän viimeisen asuinpaikan käräjäoikeus voi määrätä pesänjakajan tehtäväänsä.

Pesänjakajan on otettava kantaa niihin jaon sisältöä koskeviin vaatimuksiin, joita pesän osakkaat esittävät, ja hänen tulee myös informoida pesän osakkaita tarvittavissa määrin. Hänen on huolehdittava siitä, että kaikki pesän jakamisen vaatimat muodolliset edellytykset ovat täytetty asianmukaisesti. Pesänjakajan tulee laatia omaisuusluettelo kuolinpesästä, jota varten pesänjakajalla on myös oikeus pyytää viranomaisilta tarpeelliset tiedot luettelon tekemiseksi. Pesänjakajan tulee myös todeta se, ketkä ovat kuolinpesän osakkaita ja voiko tapauksessa olla erityisiä esteitä kuolinpesän osakkaan perimisoikeudelle. Pesänjakajan on huolehdittava jaettavan omaisuuden arvostamisesta, eikä hän tätä tehtävää täyttäessään ole sidottu perunkirjassa mainittuihin arvoihin.

Pesänjakaja ei kuitenkaan voi itse huolehtia erityistestamentin täyttämisestä tai omaisuuden omatoimisesta realisoinnista, eikä hän voi maksaa perittävän velkaa ilman kuolinpesän osakkaiden lupaa. Pesänjakajan tulee myös määrätä aika ja paikka perinnönjaolle, sekä ilmoittaa nämä kuolinpesän osakkaille todisteellisesti ja kutsua heidät jokaiseen pesän jakamiseen tarvittavaan jakokokoukseen. Mikäli pesänjakaja ylittää tehtävissään toimivaltuutensa ja tästä aiheutuu kuolinpesän osakkaille vahinkoa, hän on siitä yleisten vahingonkorvausvastuuta koskevien säännösten mukaisesti vastuussa.

Pesänjakajan tulee yleisesti huolehtia kaikista kuolinpesän jakamisen kannalta välttämättömistä tehtävistä. Pesänjakajan tulee toimia tehtävissään puolueettomasti ja huolehtia tasapuolisesti kaikkien kuolinpesän osakkaiden oikeuksista ja intresseistä, minkä lisäksi hänen on oltava tehtävään sopiva ja esteetön sitä hoitamaan. Esimerkiksi lakimieskoulutuksen saaneita henkilöitä on yleisesti pidettävä tehtävään sopivina, ja kuolinpesän jakamiseen onkin usein kannattavaa käyttää asiantuntijan palveluita.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]