Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaat ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä muodostuu perinnönjättäjän kuoltua ja koostuu perinnönjättäjän varoista ja veloista. Kuolinpesää hallinnoivat yleensä pesän osakkaat. Osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaajat ja usein myös eloonjäänyt puoliso. Milloin ositus on jo toimitettu tai eloonjääneellä puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, eloonjäänyt puoliso ei ole kuolinpesän osakas, ellei hän ole perillinen tai yleisjälkisäädöksen saaja. Jos siis lesken avio-oikeus on suljettu avioehdolla pois, hän ei ole kuolinpesän osakas. Tällöin leski ei lähtökohtaisesti osallistu kuolinpesän asioihin.

Lesken omaisuus on omaisuuden erottelussa erotettava kuolleen puolison jäämistöstä, kun leskellä ei ole avio-oikeutta. Tällöin ei siis tehdä omaisuuden ositusta. Usein leski kuitenkin jollakin tasolla välttämättä osallistuu kuolinpesän selvitykseen, sillä kuolleen puolison omaisuus saattaa olla hänen hallussaan. Leski on usein ns. pesän ilmoittaja, koska hän hoitaa pesän omaisuutta ja saattaa olla parhaiten perehtynyt sen tilaan. Eloonjääneen puolison, vaikkei tämä olisikaan osakas, tulee kehotuksesta antaa tietoja perunkirjoitusta varten.

Lesken kannalta olennaista vielä on, että hänellä on lähtökohtaisesti oikeus pitää kuolleen puolison jäämistö jakamattomana hallussaan, vaikka hän ei olisi pesän osakas eikä hänellä ole avio-oikeutta kuolleen puolison omaisuuteen. Jos perilliset vaativat perinnönjakoa, leskellä on vähintään oikeus pitää hallussaan puolisoiden yhteinen koti ja tavanomainen koti-irtaimisto.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]