Minilex - Lakipuhelin

Velkojan oikeusasema

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesässä voi olla monenlaisia velkojia. Suurin osa veloista on todennäköisesti syntynyt vainajan toimesta tämän elinaikana. Tavanomainen velka voi olla vaikkapa asuntolaina, jota vainaja ei eläessään ehtinyt maksaa pois. Vainajan eläessään tekemien velkojen lisäksi kuolinpesään syntyy aina niin kutsuttuja pesänselvitysvelkoja, jotka aiheutuvat kuolinpesän hoitamisesta, selvityksestä sekä perinnönjaosta. Jokaisessa kuolinpesässä herääkin kysymys siitä, kuka on vastuussa näistä veloista, eli minkälainen on velkojan asema.

Pääsääntönä voidaan todeta, että velat on maksettava pois ennen perinnönjakoa pesän omaisuudesta. Perilliset eivät siis ole vastuussa pesän velasta, vaan velat maksetaan pesästä. Veloilla on tietynlainen etusijajärjestys. Etusijalla ovat pesänselvitysvelat, jotka maksetaan ensiksi. Tätä etusijaa voidaan perustella sillä, että eiväthän muut pesän velat selviäisi, jollei pakollista pesän selvitystä hoidettaisi. Pesänselvitysvelat ovat siis ikään kuin välttämättömiä. Vasta pesänselvitysvelkojen jälkeen maksetaan pois vainajan elinaikanaan tekemät velat.

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Kuolinpesän osakkaat voivat joutua harvinaisissa tapauksissa vastuuseen pesän veloista. Tämä voi tapahtua joidenkin vakavien laiminlyöntien, kuten perunkirjoituksen laiminlyönnin vuoksi. Lisäksi tulee muistaa osakkaan vastuu niissä tilanteissa, kun perintöä on jaettu ennen pesän velkojen maksamista. Jos pesän varat eivät enää riitä velkojen maksuun, tulee osakkaiden velvollisuudeksi palauttaa saamansa omaisuus, korvata sen arvo, tai yhteisvastuullisesti velkojan suorituksen maksaminen.

Lisätietoa ja lakiapua saat kääntymällä Minilexin lakimiesten puoleen. Lakimiehet tavoitat myös Minilexin lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa