Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän ja pesänjakajan ero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laki lähtee siitä, että kuolinpesän pesänselvitys ja perinnönjako ovat aina kaksi erillistä tapahtumaa. Osakkaat eivät aina pääse yksimielisyyteen siitä, miten pesän asioita tulisi hoitaa tai kuinka perinnönjako tulisi toteuttaa. Tarvittaessa tuomioistuin voikin määrätä kuolinpesän ulkopuolisen henkilön hoitamaan pesänselvityksessä ja perinnönjaossa välttämättömiä toimia. Näistä henkilöistä käytetään nimityksiä pesänselvittäjä ja pesänjakaja. Pesänselvittäjällä on laajat valtuudet toimia pesää selvittäessään, kun taas pesänjakajan toimivalta ulottuu vain itse jakoon.

Pesänselvittäjän tehtävänä on selvittää kuolinpesä ja saattaa se jakokuntoon. Voi olla, että pesänselvityksen aikana joudutaan esimerkiksi oikeudenkäyntiin jotakin kuolinpesän osakasta tai leskeä vastaan. Tällaisen oikeudenkäynnin jälkeen pesänselvittäjän olisi myöhemmin vaikeaa tai mahdotonta toimia osakkaiden luottamusta nauttivana pesänjakajana. Lain mukaan pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija, joka ei ole osakas, voikin toimia pesänjakajana ilman erityistä määräystä vain silloin, kun osakkaat yksimielisesti sitä pyytävät, eikä ketään toista ole määrätty kuolinpesään pesänjakajaksi.

Vasta sen jälkeen, kun kuolinpesä on selvitetty ja saatettu näin jakokuntoon, on mahdollista toimittaa perinnönjako perillisten kesken. Jos osakkaat eivät pääse jaosta yksimielisyyteen, jaon toimittajaksi voidaan määrätä pesänjakaja. Tällöin ratkaisuvalta siitä, miten jako lopulta tulee toimitetuksi, annetaan pesänjakajalle.

Usein sekä pesänselvittäjän että pesänjakajan määräys annetaan kuitenkin samalla kertaa yhdelle henkilölle, joka käytännössä on lakimies. Tämä on järkevää silloin, kun odotettavissa ei ole osakkaiden välisiä riitoja tai oikeudenkäyntejä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]