Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän hoitajan valinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän hoitajan määräytyminen on mahdollista monella ei tavoin. Kuolinpesän hoitajaksi valitaan yleensä vainajan leski, lapsi tai henkilö, joka parhaiten tietää vainajan varallisuudesta ja muista asioista. Myös asuinkumppani voi toimia pesänhoitajana tai ainakin olla vastuussa hallussaan olevasta kuolinpesän omaisuudesta. Myös osakkaiden yhteishallinto on mahdollinen. Jos kuolinpesän hoitaminen ei onnistu omin voimin tai kukaan osakkaista ei halua alkaa kuolinpesän hoitajaksi, oikeus voi määrätä toimitsijan hoitamaan kuolinpesää.

Osakkaat voivat sopia yhdessä, että joku tai jotkut osakkaista ottavat kuolinpesän hoitamisen vastuulleen. Hoitajan valitsemiseen tarvitaan myös kuolinpesän hoitajaksi määrätyn suostumus. Kuolinpesää voi myös aluksi hoitaa väliaikaisesti yksi osakkaista, kunnes osakkaat hoitavat yhdessä kuolinpesää. Tätä kutsutaan osakkaiden yhteishallinnoksi. 

Käytännössä on helpointa valtuuttaa joku henkilö toimimaan kaikkien osakkaiden puolesta. Osakkaat voivat myös tarvittessa valtuuttaa täysin ulkopuolisen henkilön. Valtuutus tarvitaan jokaiselta kuolipesän osakkaalta ja valtuutuksen on oltava yksilöity. Kuolinpesän hoitajaksi voidaan valtuuttaa esimerkiksi pesänselvittäjä tai testamentin toimeenpanija. 

Mahdollisesti kukaan kuolinpesän osakkaista ei ota kuolinpesää hoidettavakseen. Tällöin pesänselvittäjän määräämistä on mahdollista hakea tuomioistuimesta. Pesänselvittäjän hakija voi olla osakas tai ulkopuolinen henkilö kuten asianajaja. Pesänselvittäjällä on oikeus hoitaa yksin kuolinpesän asioita. Toisaalta vainaja on voinut myös testamentissaan määrätä testamentin toimeenpanemiseen henkilön. Ellei testamentin sanamuodossa määrätä toisin, testamentin toimeenpanijalla on melkein yhtä laaja toimivalta kuin pesänselvittäjällä. Suomessa ei varsinaisesti ole siis määrättyä kuolinpesän hoitajaa vaan kuolinpesän hoitaminen voi kuulua eri toimitsijoiden tehtäviin.

Jos perinnönsaajat eivät asu Suomessa tai heidän sijainnistaan ei ole tietoa, perinnön ottaa haltuun henkilö, jolla on parhaimmat mahdollisuudet huolehtia omaisuudesta. Ensisijaisesti kuolinpesän hoitajan rooliin on velvollinen perittävän kanssa asunut henkilö, vaikkei tämä olisikaan kuolinpesän osakkaana. Toinen ensisijainen pesänhoitaja on osakas, jolla on muutoin mahdollisuus ottaa kuolinpesän hoito vastuulleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]