Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja luovutusvoittovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luovutusvoittoverolla tarkoitetaan omaisuuden myynnistä tai vaihdosta saadusta voitosta perittävää veroa. Verotettava summa lasketaan vähentämällä omaisuuden myyntihinnasta tai vaihdossa saadun omaisuuden arvosta omaisuuden hankintamenot ja luovutuksen tekemisestä syntyneet menot. Vero määrätään tästä voitoksi katsottavasta osuudesta ja sitä verotetaan pääomatulona. Kuolinpesään luovutusvoittovero voi liittyä ainakin kolmella tapaa. Ensinnäkin jakamattoman kuolinpesän osakkaat voivat päättää luovuttaa pesään kuuluvaa omaisuutta. Toiseksi pesän osakas voi luovuttaa osuutensa kuolinpesään. Kolmanneksi kuolinpesästä perintöosansa saanut henkilö voi luovuttaa perimäänsä omaisuutta. Vero määrätään näissä tapauksissa hieman eri tavoin.

Kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena, joten jakamattoman kuolinpesän luovutuksista verotetaan nimenomaan kuolinpesää, eikä sen osakkaita. Kuolinpesän luovuttaman omaisuuden myyntivoitto on sen tuloa. Jos kuolinpesä kuitenkin harjoittaa elinkeinotoimintaa, on verotus erillistä vain ensimmäiseltä kolmelta vuodelta perittävän kuoleman jälkeen ja sen jälkeen pesää verotetaan yhtymänä. Jakamattoman kuolinpesän osakas voi kuitenkin luovuttaa pesäosuutensa jollekin vastiketta vastaan, jolloin mahdollisesta luovutusvoitosta verotetaan häntä eikä kuolinpesää. Kun kuolinpesä jaetaan, kuolinpesän erillinen verovelvollisuus päättyy, ja omaisuuden luovutusvoitoista verovelvollisia ovat omaisuuden saaneet osakkaat. Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa omaisuuden hankintamenoksi katsotaan se arvo, jota on käytetty perintöverotuksessa verotusarvona. Jos verovelvollinen siitä hyötyy, voidaan hankintamenona käyttää myös hankintameno-olettamaa, mutta yleensä perintöverotuksessa käytetty arvo johtaa verovelvollisen kannalta parempaan lopputulokseen.

Perintöverotus toimitetaan yleensä perukirjan pohjalta. Verottajan hyväksyessä perukirjaan otetun arvion omaisuuden arvosta verotusarvoksi, on tämä arvo siis myös omaisuuden hankintameno luovutusvoittoa laskettaessa. Tästä syystä omaisuuden arvostamiseen perunkirjoituksessa tulee kiinnittää huomiota erityisesti, jos omaisuus on tarkoitus myöhemmin myydä ja asiantuntija-apu voi olla tarpeen. Luovutusvoittoverotukseen liittyvissä kysymyksissä neuvoja saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]