Minilex - Lakipuhelin

Vainajan irtain omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen kuin perinnönjakoon voidaan ryhtyä, kuolinpesä tulee selvittää asianmukaisella tavalla. Perinnönjaon pohjana toimii perunkirjoituksessa laadittava perukirja, josta käyvät ilmi muun muassa kuolinpesään kuuluvat varat ja velat sellaisina, kuin ne kuoleman sattuessa olivat. Varojen ilmoittaminen edellyttää usein omaisuuden yksilöintiä omaisuuslajeittain, jolloin vainajalle kuuluva irtain omaisuus tulee arvostaa perukirjassa erikseen. Perukirjaan merkityillä omaisuuserien arvoilla on perinnönjaon lisäksi merkitystä myös perintöveroa määrättäessä.

Perinnönjaossa perillisille tulevat osuudet ovat riippuvaisia sekä perillisten lukumäärästä, että jäämistön tosiasiallisesta arvosta. Perilliset voivat lain mukaan toimittaa perinnönjaon keskenään haluamallaan tavalla, tai se voidaan antaa tietyissä tilanteissa pesänjakajan hoidettavaksi. Lähtökohtaisesti jokaisella perillisellä on oikeus saada perinnönjaossa osalleen osuus kaikenlaatuisesta omaisuudesta. Onkin tavallista, että vainajalle kuulunut irtain omaisuus jaetaan perillisten kesken vapaamuotoisesti. Tavanomainen koti-irtaimisto on tyypillisesti kohtalaisen vähäarvoista, eikä sen jakaminen useinkaan loukkaa perillisen perintöoikeutta. Kuolinpesän osakkaat voivat myös halutessaan myydä kaiken irtaimen omaisuuden, ja jakaa näin saadut varat keskenään. On myös mahdollista, että irtaimisto joudutaan myymään kuolinpesän velkojen kattamiseksi. Perinnönjako voidaan toimittaa ainoastaan silloin, jos jäämistössä on velkojen maksamisen jälkeen jotain jaettavaa.

Vainajalle kuulunutta irtainta omaisuutta voidaan joutua myymään myös silloin, jos jäämistöön kuuluu jotain hyvin arvokasta irtainta, esimerkiksi arvokas taideteos, eikä perinnönjakoa saada sopivasti toteutettua muutoin. Omaisuuserä, jota ei voida sopivasti jakaa, tulisi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa yhdelle perilliselle tulevaan osuuteen, mutta se voidaan joutua myymään, jos tämä ei omaisuuden laadun vuoksi ole mahdollista. Irtainta omaisuutta jaettaessa tulee myös huomioida tilanteet, joissa perittävältä on jäänyt eloon leski. Leskellä on lain mukaan oikeus pitää tavanomainen asuinirtaimisto jakamattomana hallinnassaan. Perittävä on myös saattanut määrätä testamentissaan, että tietty irtain esine on annettava hänen määräämälleen henkilölle. Tällainen esine ei voi lähtökohtaisesti tulla jaettavaksi perillisten kesken perinnönjaossa. Lakimiehemme auttavat tarvittaessa perinnönjakoon liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]