Minilex - Lakipuhelin

Onko leskellä oikeutta vainajan autoon?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskeä on pyritty lain säännöksin suojaamaan monin eri tavoin tilanteessa, jossa toinen puoliso kuolee. Avioparin toisen osapuolen kuoltua on eloonjääneellä puolisolla muun muassa oikeus pitää kuolleen puolison jäämistöä jakamattomana hallinnassaan, ellei rintaperillinen vaadi perinnönjakoa tai testamentinsaajan oikeudesta muuta johdu. Tämä oikeus koskee kaikkea vainajalta jäänyttä omaisuutta eli myös esimerkiksi autoa. Leskellä on siis oikeus käyttää vainajan autoa siihen asti, kunnes jakoa vaaditaan. Hallintaoikeuden nojalla leski ei kuitenkaan saa luovuttaa autoa tai käyttöoikeutta eteenpäin tai käyttää autoa velan vakuutena ilman omistajan suostumusta. Lisäksi lesken on otettava huomioon omistajan oikeus ja etu autoa hallitessaan.

Jos kuolleen puolison jäämistö vaaditaan jaettavaksi, supistuu lesken hallintaoikeus vähimmäissuojaan eli oikeuteen pitää hallinnassaan yhteisenä kotina käytetty tai kodikseen sopiva asunto ja tavanomainen asuinirtaimisto. Auto ei kuulu asuinirtaimiston piiriin, joten lesken oikeus käyttää vainajan autoa päättyy omaisuutta jaettaessa. Leski voi kuitenkin olla myös perillisasemassa tai testamentinsaajana. Jos leski saa auton perintönä tai testamentilla, taikka hänelle on testamentissa määrätty siihen käyttöoikeus, saa hän tätä kautta oikeuden autoon. Ennen perinnönjakoa on aviopuolisoiden välillä toimitettava ositus. Vainajalta jäänyt, tai lesken ja vainajan yhteisomistuksessa ollut auto voidaankin sopimusosituksessa jakaa lesken osuuteen. Tämä voi olla usein järkevää, sillä auton käyttöarvo leskelle voi olla huomattavasti suurempi, kuin sen arvo olisi perillisille.

Leskellä on siis oikeus käyttää vainajan autoa, ellei perinnönjakoa vaadita toimitettavaksi. Leski voi myös saada auton osituksessa, perintönä tai testamentilla. Jos lesken hyväksi on tehty kaikkea omaisuutta koskeva käyttöoikeustestamentti, saa hän käyttää autoa sen nojalla. Ehdotonta oikeutta vainajan autoon ei leskellä kuitenkaan ole, eikä auto kuulu lesken vähimmäissuojan piiriin. Omaa autoaan leski saa luonnollisesti käyttää perinnönjaosta huolimatta. Jos sinulla on kysyttävää lesken oikeuksista, kuolinpesän hallinnosta tai perinnönjaosta, asiantuntevia neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]