Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän lopetus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jotta kuolinpesä voidaan lopettaa, sen edellytyksenä on, että kuolipesän kaikki omaisuus on jaettu ja että jakoa koskeva jakokirja sekä perinnönjakosopimus ovat toimitettu Verohallinnon käsiteltäväksi. Kun kaikki pesän varat ovat jaettu osakkaiden kesken, kuolinpesä ja siihen kohdistuvat oikeudet ja velvoitteet lakkaavat. 

Kuolinpesän lopetusta varten tarvitaan muun muassa jakokirja, jonka perusteella varsinainen perinnönjako suoritetaan. Pesänjako voidaan tehdä osakkaiden kesken sopimalla sopimusjakona, tai jakajana voi olla myös tuomioistuimen määräämä pesänjakaja, joka suorittaa toimitusjaon.

Pesänjakoon liittyy käsite sekä jaon sisällön päättämisestä että reaalisesta vaiheesta. Reaalisen vaiheen tarkoituksena on konkreettisesti sopia, kenelle mikäkin osuus kuolinpesän varoista jaetaan. Sopimuksen sisällön voivat päättää kuolinpesää hallinnoivat pesän osakkaat myöskin itse. Mikäli kuolinpesän osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä tai kaikki kuolinpesän osakkaat eivät ole täysivaltaisia, tulisi käyttää tuomioistuimen määräämää pesänjakajaa. 

Jakoa voi moittia kuuden kuukauden ajan jaon toimittamisen jälkeen tietyin ehdoin. Kun jakoa koskeva päätös tulee lainvoimaiseksi moiteajan jälkeen, kannattaa varsinainen perinnönjako tehdä. Mikäli perinnönjako suoritetaan ennen tätä, on riskinä, että joudutaan suorittamaan oikaisuperunkirjoitus, jolloin koko jako joudutaan tekemään uusiksi, mikäli esimerkiksi uusia osakkaita tai velkoja ilmaantuu moiteajan sisällä lisää. 

Kun puhutaan kuolinpesän lopetuksesta, on olemassa myös poikkeuksia perinnönjakotilanteisiin nähden. Perinnönjakoa ei tarvitse suorittaa, mikäli pesässä on vain yksi osakas tai jos pesä asetetaan konkurssiin tai se on varaton. Kuitenkin vaikka perinnönjakoa ei ole yhden osakkaan kesken tarpeen suorittaa, tulee osakkaan toimittaa asiaankuuluva perukirja Verohallinnolle.

Kun tarkoituksena on lopettaa kuolinpesä, on tärkeää muistaa, että kaiken kuolinpesän omaisuuden tulee olla jaettu. Mikäli jotain on jäänyt jakamatta, ei kuolinpesää voida lopettaa. Mikäli jako on moitteeton eikä siihen kohdistu pätemättömyysperusteita ja kaikki asianmukaiset asiakirjat ovat toimitettu, voidaan pesä lopettaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]