Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus hallintaoikeuden alaisen asunnon vaihtamiseen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Leskellä on oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon, vaikka se olisikin yksin kuolleen puolison omistama. Edellyttäen, että lesken omiin varoihin ei kuulu kodiksi sopivaa asuntoa. Hallintaoikeus tarkoittaa nimensä mukaisesti pelkkää oikeutta asunnon hallintaan. Asunnon omistus ei silloin siirry leskelle. Tällöin leskellä ei ole oikeutta myydä, pantata, lahjoittaa tai testamentata asuntoa. Mikäli perilliset hankkivat uuden asunnon vanhan sijaan, siirtyy lesken hallintaoikeus siihen.

Tavanomaista on, että asunnon omistus on puoleksi leskellä ja puoleksi kuolinpesällä. Tämä ei muuta tilannetta. Leskellä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta vaatia asunnon myyntiä ja uuden sopivamman ostamista, elleivät kuollen puolison perilliset ole siihen suostuvaisia. Asunto on mahdollista myydä kaikkien osapuolten yhteisellä päätöksellä, mutta leski saa myynnistä vain puolet asunnon luovutushinnasta, mikä ei välttämättä riitä uuden asunnon hankkimiseen. Perillisillä ei ole velvollisuutta sijoittaa myynnistä saatuja rahoja uuteen asuntoon, johon lesken hallintaoikeus siirtyisi. Leski on siis perillisten myötämielisyyden varassa halutessaan vaihtaa asuntoa.

Lesken oikeus asuntoon on rajattu siis vain puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon tai muuhun jäämistöön kuuluvaan asuntoon, joka on lesken kodiksi kelpaava. Jos leskelle halutaan turvata oikeus asunnon vaihtamiseen puolison kuoleman jälkeen, on siitä hyvä määrätä testamentissa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa