Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus hallintaoikeuden alaisen asunnon vaihtamiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotinaan käyttämään asuntoon, vaikka tämä asunto olisikin yksin kuolleen puolison omistama. Tämä oikeus tosin edellyttää, että lesken omaan omaisuuteen ei kuulu kodiksi sopivaa asuntoa. Lesken hallintaoikeus oikeuttaa nimensä mukaisesti ainoastaan asunnon hallintaan. Asunnon omistus ei siis siirry leskelle. Tämän vuoksi leskellä ei ole oikeutta myydä, pantata, lahjoittaa tai testamentata asuntoa. Jos perilliset hankkivat uuden asunnon vanhan sijaan, siirtyy lesken hallintaoikeus koskemaan uutta asuntoa.

Tavanomaista on, että leski ja kuolinpesä omistavat asunnon puoliksi. Tämä ei muuta edellä esitettyä tilannetta. Leskellä ei ole lakiin perustuvaa oikeutta vaatia asunnon myyntiä ja uuden sopivamman ostamista, elleivät kuollen puolison perilliset ole siihen suostuvaisia. Asunto on toki mahdollista myydä kaikkien osapuolten yhteisellä päätöksellä, mutta leski saa myynnistä vain puolet asunnon luovutushinnasta, mikä ei välttämättä riitä uuden asunnon hankkimiseen. Perillisillä ei ole velvollisuutta sijoittaa myynnistä saatuja rahoja uuteen asuntoon, johon lesken hallintaoikeus siirtyisi. Leski on siis perillisten myötämielisyyden varassa, mikäli hän haluaa vaihtaa asuntoa.

Lesken oikeus asuntoon on siis rajattu vain puolisoiden yhteisenä kotinaan käyttämään asuntoon tai muuhun jäämistöön kuuluvaan asuntoon, joka on lesken kodiksi kelpaava. Jos leskelle halutaan turvata oikeus asunnon vaihtamiseen puolison kuoleman jälkeen, on siitä hyvä määrätä testamentissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]