Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja virkatodistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on perittävän varoista ja veloista kuoleman jälkeen muodostuva kokonaisuus. Kuolinpesän osakkaita ovat perittävän kuolinhetkellä eläneet sukulaissuhteessa perittävään olevat perilliset, yleistestamentin saajat ja mahdollisesti myös eloonjäänyt puoliso. Perillisten tulee osoittaa, että he ovat kuolinpesän osakkaita ja että heillä on siten oikeus perintöön. Kuoleman jälkeen tulee määräajassa selvittää kuolinpesä eli toimittaa perunkirjoitus ja laatia perukirja.

Perunkirjoituksen yhteydessä selvitetään muun muassa perintöön oikeutetut tahot. Perukirjaan liitetään riittävä ns. sukuselvitys perittävästä ja pesän osakkaista. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä vainajan virkatodistusten hankkimista maistraatista tai seurakunnasta, jotka laativat sukuselvityksen. Maistraatti jakaa tietoja väestörekisteristä, mistä löytyy myös niiden henkilöiden tiedot, jotka eivät kuulu kirkkoon. 

Näissä ns. sukuselvitysvirkatodistuksissa käytetään otteita väestötietojärjestelmästä ja muilta rekisterinpitäjiltä saatavia tietoja, jotka osoittavat sukulaissuhteen perinnönjättäjään. Virkatodistuksia saatetaan tarvita kattava ketju, joka ulottuu aina perittävän kuolemasta taaksepäin vuoteen, jolloin hän täytti viisitoista vuotta. Myös pesän osakkaista tarvitaan virkatodistuksia ainakin sen osoittamiseksi, että he ovat olleet elossa perittävän kuolinhetkellä, mikäli tämä ei ilmene vainajan virkatodistuksista. Virkatodistusten tulee muodostaa katkeamaton ketju ja jokaisesta paikasta, jossa perittävä on elänyt, täytyy saada tiedot hänen perillisistään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]