Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja sopimukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vainajan eläessään tekemät sopimukset eivät välttämättä pääty automaattisesti kuoleman jälkeen, vaan kuolinpesän osakkaiden on huolehdittava sopimusten irtisanomisesta. Tällaisia sopimuksia voivat olla esimerkiksi vuokrasopimus tai puhelinliittymäsopimus. Kun henkilö kuolee, ei hänen omaisuutensa katoa mihinkään. Vainajan elinaikaanaan tekemät sopimukset eivät myöskään lakkaa olemasta, vaan kuoleman jälkeen sopimusten toiseksi osapuoleksi tulee hänen tilalleen kuolinpesä. Sopimuskumppani ei vaihdu, vaan esimerkiksi puhelinliittymän toisena puolena on edelleen sama operaattori. Mikäli sopimuksia ei päätetä, kuolinpesä on vastuussa niiden täyttämisestä. Sopimusten päättämiseen tarvitaan yleensä kaikkien osakkaiden suostumus. Osakas voi kuitenkin tehdä joitakin merkitykseltään pieniä toimia yksin.

Sopimusten ehdot ja irtisanomisajat vaihtelevat sopimuksesta riippuen. Esimerkiksi vuokrasopimuksen irtisanomisesta säädetään asuinhuoneiston vuokrasta annetussa laissa. Lain mukaan vuokrasuhde pysyy kuolemankin jälkeen lähtökohtaisesti voimassa entisin ehdoin, ja vuokralaisen kuolinpesä on vastuussa vuokraehtojen täyttämisestä. Kuolinpesä voi kuitenkin aina irtisanoa sopimuksen kuten toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen riippumatta siitä, millaiset ehdot alkuperäisessä vuokrasopimuksessa oli. Jos vuokralainen oli vuokrannut huoneiston yhdessä toisen kanssa, irtisanomisoikeus kuuluu lain mukaan kuolinpesälle ja eloon jääneelle vuokralaiselle yhteisesti, ja kummallakin on myös oikeus irtisanoa sopimus omalta osaltaan.

Kuolinpesän osakkaat voivat myös järjestää kuolinpesän asioiden hoitamisen haluamallaan tavalla tekemällä keskinäisiä sopimuksia. Lähtökohtaisesti osakkaat hallitsevat pesän omaisuutta yhdessä, eli kuolinpesää koskeviin toimenpiteisiin tarvitaan kaikkien osakkaiden suostumus. Tätä kutsutaan kuolinpesän yhteishallinnoksi. Joihinkin toimenpiteisiin tarvitaan lisäksi maistraatin lupa, jos joku osakkaista on edunvalvonnassa. Kuolinpesän hallinnon voi järjestää esimerkiksi valtuuttamalla yhden osakkaan hoitamaan kuolinpesän asioita. Jos kuolinpesän selvittämistä varten määrätään pesänselvittäjä, oikeus tehdä kuolinpesään liittyviä toimenpiteitä siirtyy kuitenkin pesänselvittäjälle. Pesänselvittäjä voidaan määrätä esimerkiksi osakkaan tai velkojan hakemuksesta.

Jos haluat tietää lisää sopimusten tekemisestä kuolinpesässä, lakimiehemme vastaavat mielellään kysymyksiisi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Vainajan eläessään tekemien sopimusten osapuoleksi tulee kuoleman jälkeen hänen tilalleen kuolinpesä

Varoitukset

  • Vainajan tekemät sopimukset eivät lakkaa itsestään kuoleman jälkeen, vaan kuolinpesän tulee irtisanoa ne tai vastata sopimusten täyttämisestä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa