Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakosopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaren 23. luku (Perinnönjaosta) sääntelee kuolinpesän varojen jakamista. Kuolinpesän varat voidaan jakaa osakkaiden haluamalla tavalla, jos he pääsevät tällaisen jaon sisällöstä yksimielisyyteen. Tällaista sopuisaa jakoa kutsutaan sopimusjaoksi tai sovintojaoksi. Valtaosa perinnöistä jaetaan sopimusjakona, mutta sopimusjako edellyttää kaikkien kuolinpesän osakkaiden yksimielisyyttä. Erimielinen osakas voi estää sopimusjaon yksinkertaisesti kieltäytymällä osallistumasta siihen. Sovintojaossa osakkaiden sopimisvapaus on todella laaja: he saavat sopia jaosta jopa tasajaon periaatteesta poikkeavasti. Osakkailla ei kuitenkaan ole näin laajaa sopimisvapautta, mikäli joku osakkaista on alaikäinen tai muuten vajaavaltainen taikka ulosotossa. Vajaavaltaisten osakkaiden etuja pitää olla valvomassa edunvalvoja. Perintö voidaan jakaa kokonaan tai osittain, sekä se voidaan tehdä tasajakona tai poiketa tasajaosta. Sopimukseen perustuvan perinnönjaon vaihtoehtona on käräjäoikeuden määräämän pesänjakajan tekemä toimitusjako. Perinnönjako on aina tehtävä kirjallisesti, ja jako tulee voimaan sopimusasiakirjan allekirjoittamisella sekä todistamisella. Todistajiksi tarvitaan kaksi esteetöntä henkilöä.

Kuolinpesän osakkaat voivat moittia perinnönjakoa kuuden kuukauden aikana jaon toimittamisesta lukien. Moitteen perusteena voi olla perinnönjaossa tapahtunut muotovirhe, esimerkiksi allekirjoituksen puuttuminen, tai sisällöllinen peruste, esimerkiksi jaossa tapahtunut erehdys. Sopimusjaossa sisällölliseen virheeseen voidaan vedota vain poikkeustapauksissa. Lähinnä kyseeseen tulevat yleiset sopimusten pätemättömyysperusteet esim. sopimukseen pakottaminen tai petollinen viettely toisen ymmärtämättömyyttä hyväksikäyttäen. Moitekanne on tällöin nostettava ”kohtuullisessa ajassa”. Mahdollista on, että jako julistetaan pätemättömäksi vielä vuosia toimitetun perinnönjaon jälkeen. Perinnönjakoon liittyvissä kysymyksissä suosittelemme ottamaan yhteyttä lakipuhelimeemme, jossa juristimme vastaavat kaikkiin teitä askarruttaviin kysymyksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]