Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakkaan vahingonkorvausvastuu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaan kelpoisuus tehdä oikeustoimia kuolinpesän puolesta, riippuu kuolinpesän hallintomallista. Jos kyseessä on osakkaiden yhteishallinto, sopivat he asioista yhdessä. Jos taas kyse on osakkaiden sopimukseen perustusvasta kuolinpesän hallinnosta ja sopimuksessa on sovittu, että yksi osakkaista hoitaa kuolinpesää, on tällä osakkaalla kelpoisuus toimia yksin kuolinpesän puolesta. Tämän toimintavapauden laajuus riippuu osakkaiden sopimuksesta.

Kuolinpesän osakas on ensinnäkin vahingonkorvausvelvollinen toiselle osakkaalle, jos osakas aiheuttaa toiselle osakkaalle vahinkoa. Tällainen voi tulla kyseeseen esimerkiksi, jos toiselle osakkaalle tuleva omaisuus turmeltuu. Myös omaisuuden huono hoitaminen voi synnyttää vahingonkorvausvelvollisuuden. Osakkaat voivat myös joutua vastuuseen legaatin eli erityistestamentin saajaa kohtaan. Jos osakkaat ovat jakaneet omaisuutta ennen kuin erityistestamentin saaja on saanut hänelle kuuluvan omaisuuden, on pesän osakkaiden korvattava vahinko. Tällainen velvollisuus syntyy myös, jos osakas ei suostu täyttämään erityistestamenttia.

Vahingonkorvausvelvollisia ovat myös pesän osakkaat, jos he jakavat pesän omaisuutta vastoin lakia. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen, jos yhden pesän osakkaan osuus on ulosmitattu. Pesäosuuden ulosmittaus aiheuttaa rajoituksia kuolinpesän toiminnalle. Osakkaat voivat myös joutua korvaamaan ulosmittauskiellon aikana luovuttamansa omaisuuden, jota kuolinpesästä ei olisi saanut jakaa. Esimerkiksi vahingonkorvausvelvollisuus voi myös tulla kyseeseen, jos kuolinpesässä tehdään sopimuksia pesän ulkopuolisten kanssa ja näitä ei täytetä kuten sopimuksessa on sovittu.

Osakkaiden vahingonkorvausvastuu voi tulla kyseeseen toisia osakkaita, osakkaan velkojia tai kuolinpesän sopimuskumppaneita kohtaan. Tämä määrittyy tapauskohtaisesti ja on riippuvainen osakkaiden tietoisuudesta ja toimintamahdollisuuksista. Olennaisesti vastuun arviointiin vaikuttaa käytetty hallintomalli. Silloin, kun edellytetään kaikkien osakkaiden suostumusta ja toimitaan tätä ilman, eivät kieltäneet tai tietämättömät osakkaat ole lähtökohtaisesti vahingonkorvausvastuussa aiheutuneesta vahingosta.

Mitä muuta haluat tietää? Jäikö jotain sanomatta? Ota yhteyttä niin me vastaamme sinulle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]