Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän hakeminen ja hakemuksen sisältö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjää haetaan aina kirjallisesti käräjäoikeudelta. Se käräjäoikeus, jonka tuomiopiirissä vainajalla oli kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka, on toimivaltainen käsittelemään pesänselvittäjän määräämistä koskevan hakemuksen ja ratkaisemaan asian. Jos käräjäoikeus myöntää pesänselvittäjän, kuolinpesän hallinta siirtyy pesän osakkailta pesänselvittäjälle. Oikeus pesänselvittäjän hakemiseen on ensinnäkin kaikilla pesän osakkailla. Hakeminen ei edellytä yksimielisyyttä osakkaiden keskuudessa, vaan jokaisella on itsenäinen oikeus pesänselvittäjän hakemiseen muiden vastustuksesta huolimatta. Hakemus voi toki olla myös kaikkien pesän osakkaiden yhteisesti ja yhteistuumin laatima.

Toiseksi, oikeus pesänselvittäjän hakemiseen on kuolinpesän tai vainajan velkojalla, vaikka saatava ei vielä olisikaan erääntynyt maksettavaksi. Velkojan tavoin myös takaajalla ja vierasvelkapantin antajalla on oikeus hakea pesänselvittäjän määräämistä. Ennen hakemuksen tekemistä velkojan tulee kuitenkin esittää maksuvaatimus kuolinpesälle ja varattava kohtuullinen maksuaika.

Kolmanneksi, ulosottomies voi hakea pesänselvittäjän määräämistä, jos jonkun kuolinpesän osakkaan osuus jäämistöstä on ulosmitattu. Ulosottomiehen on liitettävä hakemukseen todistus perintäosuuden ulosmittauksesta sekä siitä, että kuolinpesälle on toimitettu kirjallinen maksukieltoilmoitus. Maksukieltoilmoitus tarkoittaa, että pesän osakkaita ja hallintoa on kielletty luovuttamasta kuolinpesän omaisuutta sille henkilölle, jonka omaisuus on määrätty ulosmitattavaksi. Velkojan oikeus hakea pesänselvittäjää raukeaa siltä osin, kun velallisen omaisuus on määrätty ulosmitattavaksi jäämistöstä. Sen sijaan velallisella osakkaalla säilyy oikeus pesänselvittäjän hakemiseen, vaikka hänen osuutensa olisikin määrätty ulosmitattavaksi. Jos muut pesän osakkaat maksavat ulosoton perusteena olevan velan, ulosottomiehellä ei ole enää oikeutta hakea pesänselvittäjää.

Lisäksi myös muulla taholla voi olla erityiseen syyhyn perustuva oikeus tehdä hakemus pesänjakajan määräämisestä. Esimerkiksi legaatinsaaja voi hakea pesänjakajaa käräjäoikeudelta. Legaatinsaaja tarkoittaa henkilöä, jolle on testamentissa määrätty osuus perinnöstä. Jos kuolinpesässä ei ole yhtään osakasta, oikeus pesänselvittäjän hakemiseen on jokaisella, jonka oikeus on riippuvainen pesänselvityksestä. Tällaisten muiden tahojen on aina esitettävä hakemuksen liitteeksi erityinen selvitys osallisuudestaan jäämistöön. Tuomioistuin voi tarpeen vaatiessa määrätä pesänselvittäjän myös viran puolesta.

Hakemuksen on oltava kirjallisessa muodossa ja se voidaan toimittaa käräjäoikeuden kansliaan joko postitse, sähköisesti taikka henkilökohtaisesti. Hakemuksesta on käytävä ilmi niin hakijan kuin vainajankin henkilötiedot. Myös kaikki pesän osakkaat ja mahdolliset legaatinsaajat on ilmoitettava hakemuksessa. Jos jonkun perillisen osuus jäämistöstä on ulosmitattu, tulee se kirjata hakemukseen. Perukirja tulee liittää hakemukseen, jos perunkirjoitus on jo toimitettu. Hakija voi tarvita virkatodistusta todistamaan, että hän on kuolinpesän osakas. Jos hakijalla on ehdoton oikeus selvittäjämääräyksen saamiseen, kuten kaikilla pesän osakkailla, hakemusta ei tarvitse erikseen perustella. Kuolinpesän tilaa koskevat asiakirjat tulee liittää hakemukseen. Jos hakemus on puutteellinen, mutta tarve pesänselvittäjälle on ilmeinen, käräjäoikeus voi antaa väliaikaisen pesänselvittäjämääräyksen. Väliaikaisen määräyksen saaminen on kuitenkin hyvin harvinaista, joten hakemuksen saattaminen kerralla kuntoon on erittäin suotavaa.

Mikäli pesänselvittäjän hakemisesta tai hakemuksen tekemisestä heräsi lisäkysymyksiä, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]