Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja lainhuuto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuudolla tarkoitetaan kiinteistön omistuksen rekisteröimistä lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kiinteistön saajan tulee hakea lainhuutoa kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun kiinteistö vaihtaa omistajaa. Lainhuutoa on haettava myös perintönä tai testamentilla saatuun kiinteistöön. Kiinteistö ei kuitenkaan siirry perillisille vielä perittävän kuollessa, vaan vasta perinnönjaon jälkeen, jolloin selviää kenelle, ja kuinka suurin osuuksin, kiinteistö tulee. Perillisen on jaon lainvoimaiseksi tulon jälkeen haettava lainhuutoa saannolleen. Jos kuolinpesässä on kuitenkin vain yksi perillinen, voi hän hakea lainhuutoa jo perunkirjoituksen jälkeen. Samoin testamentinsaaja voi hakea lainhuutoa testamenttinsa nojalla, vaikka jakoa ei olisi muuten toimitettu. Muissa tapauksissa lainhuutoa kuolinpesään kuuluvaan kiinteistöön ei voi kuitenkaan hakea ennen perinnönjakoa.

Vaikka varsinaista lainhuutoa ei jakamattomaan kuolinpesään kuuluvaan kiinteistöön voikaan hakea, voivat osakkaat halutessaan tarkentaa lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä näkyvää omistajatietoa hakemalla yhteistä selvennyslainhuutoa. Sen hakeminen ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätöntä. Selvennyslainhuuto tarkoittaa käytännössä kuolinpesän osakkaiden luetteloimista rekisteriin ja sen hakeminen voi helpottaa kuolinpesän asioiden hoitoa. Kiinteistöä myytäessä kuolinpesän osakkaiden ei esimerkiksi tarvitse antaa ostajalle perukirjaa liitteineen niin kuin heidän täytyisi, jos selvennyslainhuutoa ei olisi haettu. Selvennyslainhuutoa, samoin kuin tavallistakin lainhuutoa, haetaan Maanmittauslaitokselle toimitettavalla hakemuksella. Selvennyslainhuutoa on haettava kaikkien osakkaiden yhdessä ja hakemuksen liitteeksi tarvitaan ainakin perukirja sekä vainajan sukuselvitys.

Jakamattomaan kuolinpesään kuuluvaan kiinteistöön ei siis ole tarpeen hakea minkäänlaista lainhuutoa, mutta selvennyslainhuudon hakemista kannattaa harkita. Pesän jaon jälkeen lainhuudon hakeminen on kuitenkin pakollista, ja jokaisen kiinteää omaisuutta saaneen osakkaan on huolehdittava, että hänen osuutensa tulee lainhuudatettua. Vastauksia lainhuudon hakemiseen sekä kuolinpesän asioiden hoitamiseen liittyviin kysymyksiin saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]