Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän esteellisyys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pesänselvittäjä on tuomioistuimen määräämä henkilö, jolla on riittävä ammattitaito ja osaaminen jäämistön selvittämiseen. Pesänselvittäjän tehtävänä on hallinnoida ja selvittää kuolinpesän omaisuutta osakkaiden puolesta sekä huolehtia kuolinpesän veloista. Toisin sanoen pesänselvittäjän tulee saattaa kuolinpesä sellaiseen kuntoon, että perinnönjako voidaan toimittaa. Pesänselvittäjän määräämistä koskevassa hakemuksessa hakija voi pyytää jonkun tietyn henkilön määräämistä pesänselvittäjäksi, mutta tuomioistuin tekee asiassa aina lopullisen päätöksen oma harkintansa perusteella. Pesänselvittäjähakemuksen tekee yleensä kuolinpesän osakas, velkoja taikka ulosottomies. Pesänselvittäjänä toimiva henkilö on tyypillisesti asianajaja ja hänen on myös oltava esteetön tehtävän hoitamiseen.

Pesänselvittäjäksi tulee valita henkilö, jolla ei ole ennakkokäsityksiä pesästä tai halua toimia jonkin tietyn osapuolen hyväksi, kuten esimerkiksi suosimalla tietyn osakkaan asemaa. Pesänselvittäjän on siis oltava puolueeton tehtävän suorittamisessa ja puolueellisuuteen johtavat seikat aiheuttavat esteellisyyden. Pesänselvittäjän tulisi itse tunnistaa esteellisyytensä ja kieltäytyä tehtävästä jo ennen kuin hänet määrätään pesänselvittäjäksi. Pesänselvittäjäksi ehdotetun henkilön on esitettävä tuomioistuimelle ennen pesänselvittäjän määräystä kaikki ne seikat, jotka voivat vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Myös kuolinpesän osakkaat voivat esittää perusteet pesänselvittäjäksi ehdotetun henkilön esteellisyydestä. Esteelliseksi katsottavaa henkilöä ei saa määrätä pesänselvittäjäksi, vaan tilalle on etsittävä aina toinen ehdokas.

Pesänselvittäjän esteellisyys jaetaan alkuperäiseen esteellisyyteen ja jälkiperäiseen esteellisyyteen. Alkuperäinen esteellisyys tarkoittaa, että esteellisyyden perusteet ovat olleet olemassa jo ennen, kuin henkilö määrätään pesänselvittäjäksi. Pesänselvittäjällä ei saa olla sellaista erityistä suhdetta yhteenkään pesän osakkaaseen, joka voisi vaarantaa hänen puolueettomuutensa. Pesän osakas voi toimia pesänselvittäjänä vain, jos yksikään muu osakas ei sitä vastusta. Yleisenä sääntönä pesänselvittäjän esteellisyydestä voidaan pitää sitä, että pesänselvittäjä ei saa olla kuolinpesään osallisen nykyinen tai entinen aviopuoliso, avopuoliso, sisarus taikka sukulainen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa. Myös muu vastaava läheinen suhde henkilöön, jolla on intressi kuolinpesään, aiheuttaa esteellisyyden. Jos pesänselvittäjäksi ehdotettu henkilö on aiemmin edustanut jotakin kuolinpesän osakasta muussa jäämistöön liittyvässä asiassa, on hän todennäköisesti esteellinen pesänselvittäjän tehtävään.

Jälkiperäinen esteellisyys tarkoittaa, että esteellisyyden perustana olevat seikat tulevat ilmi tai syntyvät vasta sen jälkeen, kun pesänselvittäjä on jo määrätty tehtäväänsä. Pesänselvittäjän on reagoitava jälkiperäiseen esteellisyyteensä ja tarvittaessa hänen on haettava vapautusta tehtävästään tuomioistuimelta. Esteellisyyden perusteiden tunnistaminen on aina tilanteesta ja ajankohdasta riippumatta ensisijaisesti pesänselvittäjän omalla vastuulla. Kutenkin myös muut pesään osalliset ja tuomioistuin voivat arvioida ja tunnistaa esteellisyyteen johtavia seikkoja. Pesänselvittäjän esteellisyyteen liittyvien lisäkysymysten osalta kannattaa olla yhteydessä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]