Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja asunnon myynnin verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos kuolinpesän osakkaat päättävät myydä kuolinpesän omaisuuteen kuuluvan asunnon, niin sen myynnistä saatua voittoa pidetään tuloverolain mukaisena luovutusvoittona, joka on kuolinpesän veronalaista pääomatuloa. Kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena eli se on itsenäinen verovelvollinen. Elinkeinotoimintaa harjoittavaa kuolinpesää verotetaan erillisenä kuitenkin vain kolmelta kuolemaa seuraavalta vuodelta, ja tämän jälkeen yhtymänä. Tällöin jakamattoman kuolinpesän omaisuuden luovutuksesta saatu voitto on kuolinpesän tuloa. Osuus jakamattomaan kuolinpesään on pesän osakkaalle irtainta omaisuutta ja sen luovutuksesta syntynyt voitto on osakkaan tuloa.

Kuolinpesään kuuluvan omaisuuden myynnistä saatua voittoa verotettaessa omaisuuden omistusaika lasketaan vainajan kuolinhetkestä. Edellä mainitulla on keskeinen merkitys oman asunnon luovutusvoiton verovapauden kannalta. Tämä tarkoittaa sitä, että perittävän yhtäjaksoista omistus- ja asumisaikaa ei lueta kuolinpesän tai perillisten hyväksi. Perityn ja testamentilla saadun omaisuuden omistusajan katsotaan alkaneen perittävän kuolemasta. 

Jos molemmat puolisot ovat kuolleet, jakamattomia pesiä verotetaan erillisinä verovelvollisina. Heidän yhdessä ostamansa omaisuuden luovutuksesta syntyvät voitot sekä tappiot jaetaan puolisoiden omistussuhteiden mukaan. Tällöin toisessa kuolinpesässä syntyvää luovutustappiota ei voida vähentää toiselle syntyvästä voitosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]