Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän yhteisomistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän yhteisomistus syntyy perittävän kuollessa, perittävän oikeuksien siirtyessä yleisseuraannon perusteella perillisille. Jakamattomassa kuolinpesässä, jossa on vähintään kaksi osakasta, osakkaan omistusoikeus ei muodosta määräosaa mistään esineestä, vaan kyseessä on kuolinpesän jaoton yhteisomistus. Jaottomassa yhteisomistuksessa kuolinpesässä osakkaiden omistusoikeuden kohde on osuus kaikesta kuolinpesään kuuluvasta varallisuudesta.

Kuolinpesän jaottomassa yhteisomistuksessa olevasta omaisuudesta määrääminen edellyttää kaikkien kuolinpesän osakkaiden yhteistä päätöstä asiasta. Tällöin esimerkiksi kiinteistökaupan määrämuotoa noudattaen vaaditaan, että jokainen osakas tai hänen asiamiehensä on allekirjoittanut kauppakirjan.

Oikeudesta perintöön on mahdollista luopua ja pesäosuuden voi myös luovuttaa. Jaottoman yhteisomistuksen kohteena olevan omaisuuden katsotaan luovutustilanteissa muodostuvan irtaimesta omaisuudesta, omaisuuden tosiasiallisesta luonteesta huolimatta.

Kuolinpesän jaoton yhteisomistus ja kuolinpesän osakkuus muuttuvat määräosaiseksi yhteisomistukseksi perinnönjaon toimittamisella ja siinä tehtävällä päätöksellä. Jos esimerkiksi vain yhden kiinteistön käsittävä jäämistöomaisuus päätetään jakaa kolmen osakkaan kesken, tulee heidän kunkin määräosakseen 1/3 kiinteistöstä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]