Minilex - Lakipuhelin

Pesänselvittäjän oikeus myydä kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on ennen perinnönjaon suorittamista selvitettävä, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki pesän velat on maksettava ja muut sitoumukset lakkautettava. Erilaisia sitoumuksia voivat olla esimerkiksi puhelinliittymät taikka sähkösopimukset. Pesän osakkaat voivat hakea tuomioistuimelta pesänselvittäjää tähän tehtävään.

Pesänselvityksen ensisijainen tehtävä on velkojen maksaminen tai pääsy sovintoon velkojien kanssa. Pesänselvittäjän tehtävänä on siis kuolinpesää sitovien sopimusten täyttäminen ja irtisanominen. Pesänselvittäjä ei kuitenkaan saa myydä jäämistöomaisuutta yksin sen vuoksi, että hän ajattelee sillä tavoin helpottavansa tulevaa perinnönjakoa.

Pesänselvittäjällä on kuitenkin valta vapaasti luovuttaa kuolinpesän irtainta omaisuutta, mutta luovutuksen on tapahduttava pesänselvitystarkoituksessa. Lisäksi pesänselvittäjän on ennen omaisuuden luovuttamista tiedusteltava osakkailta heidän näkemystään luovutuksesta, jos se käy hankaluudetta päinsä. Tällä tiedustelulla on tarkoitus estää osakkaiden ja pesänselvittäjän välisen luottamuksen vähentymistä. Myös tällä tavoin osakkaat voivat perinnönjaossa saada sen omaisuuden, jolla on heille erityistä merkitystä. Myös aiheettomien konfliktien välttämiseksi mielipiteen tiedustelu on tarpeen. Osakkaiden suostumus ei ole kuitenkaan luovutuksen ehdoton edellytys.

Pesänselvityksen tavoitteesta johtuen pesänselvittäjä ei voi luovuttaa kolmannelle vainajan perheen asuntoa tai asuntoirtaimistoa, ellei velkojen maksu ehdottomasti edellytä näiden muuttamista rahaksi. Pesänselvittäjä voi kuitenkin kiinnittää kuolinpesään kuuluvaa kiinteää omaisuutta ilman osakkaiden suostumusta. Sen sijaan tällaisen omaisuuden panttaaminen ei voi tapahtua ilman osakkaiden suostumusta tai tuomioistuimen lupaa. Lisäksi kiinteistön luovuttaminen vaatii osakkaiden suostumuksen taikka tuomioistuimen luvan. Osakkaiden suostumus on oltava kirjallinen ja kahden esteettömän todistajan oikeaksi todistama.

Jos kaikkien osakkaiden suostumusta ei ole saatu esimerkiksi sen vuoksi, ettei kaikkia osakkaita ole tavoitettu, kauppaa rasittaa pätemättömyys, joka johtuu tarvittavan luvan pätemättömyydestä. Jotta pätemättömyys vaikuttaisi tehtyyn kauppaan, sitä on moitittava. Moite tapahtuu kanteen nostamisella kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun osakas sai tietää pesänselvittäjän tekemästä toimenpiteestä. Pätemättömyyteen voi vedota vain se osakas, jonka suostumusta ei ole hankittu.

Lakimiehemme avustavat pesänselvityksen konfliktitilanteissa sekä neuvovat muissa ongelmatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]