Minilex - Lakipuhelin

Vainajan omaisuuden myynti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuollessa syntyy kuolinpesä, jolle vainajan velat ja varat siirtyvät. Kuolinpesä tulee selvittää ensin asianmukaisella tavalla, ennen kuin perinnönjakoon voidaan ryhtyä. Kuolinpesän hallinnosta on vastuussa ensin väliaikainen pesänhoitajan hallinto, josta vastaa tavallisesti vainajan kanssa asunut kuolinpesän osakas. Väliaikainen hallinto korvautuu myöhemmin kaikkien kuolinpesän osakkaiden yhteishallinnolla. Yhteishallinnon kestäessä kuolinpesän osakkaat hallitsevat kuolinpesään kuuluvaa omaisuutta yhdessä. Jos he haluavat myydä vainajan omaisuutta, siihen on saatava pääsääntöisesti suostumus jokaiselta osakkaalta. Ainoastaan sellaiset toimenpiteet, jotka eivät siedä viivytystä, voidaan suorittaa, vaikka kaikkien osakkaiden suostumusta ei siihen saataisikaan. Myynti voi tapahtua tällaisissa tilanteissa silloin, jos se on välttämätön kuolinpesän kannalta, esimerkiksi omaisuuden arvonalennuksen estämiseksi.

Jos kuolinpesän selvittäminen annetaan pesänselvittäjän hoidettavaksi, osakkaiden yhteishallinto lakkaa. Pesänselvittäjällä on oikeus vainajan omaisuuden myyntiin pesänselvitystarkoituksessa, esimerkiksi kuolinpesän ja vainajan velkojen maksamiseksi. Pesänselvittäjä ei saa myydä omaisuutta vain sen vuoksi, että myynnillä saataisiin helpotettua perinnönjakoa.

Sen jälkeen, kun pesä on selvitetty, voidaan ryhtyä perinnönjakoon. Perinnönjako voidaan toimittaa joko kuolinpesän osakkaiden kesken sopimusjakona, tai se voidaan antaa pesänjakajan hoidettavaksi toimitusjakona. Jos kyseessä on sopimusjako, osakkaat voivat huolehtia siitä haluamallaan tavalla, kunhan perinnönjaon muotosäännöksiä noudatetaan. He voivat halutessaan myydä kuolinpesään kuuluvan omaisuuden kokonaan tai osittain, ja jakaa myynnistä saadut varat keskenään. Jos osakkaat tekevät yhdessä päätöksen omaisuuden myymisestä, päätös sitoo myös pesänjakajaa, mikäli tämä huolehtii perinnönjaosta. Pesänjakajalla on myös oikeus hakea tuomioistuimelta lupaa omaisuuden myymiseksi. Luvan saaminen on edellytyksenä omaisuuden myymiselle, jos pesänjakaja ei saa sitä varten suostumusta kuolinpesän osakkailta. Lupa voidaan myöntää, jos perinnönjakoa ei saada muutoin toimitettua tarkoituksenmukaisella tavalla, esimerkiksi sen vuoksi, ettei omaisuutta saada jaettua murto-osiin järkevästi.

 Kun vainajalle kuulunutta omaisuutta ryhdytään myymään, on huomioitava asianmukaisella tavalla myös omaisuuteen kohdistuvat muut oikeudet. Vainaja on esimerkiksi voinut testamentata tietyn esineen, taikka omaisuuteen voi kohdistua esimerkiksi lesken hallintaoikeus. Omaisuuden myyminen voi olla tarpeen myös sen vuoksi, että ylivelkaisen kuolinpesän velat saadaan maksettua. Lakimiehiltämme voi kysyä lisää neuvoja perintöoikeudellisiin asioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]