Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen sopimusjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Usein vainajan perilliset kykenevät jakamaan kuolinpesään kuuluvan omaisuuden keskenään sopimalla, ilman suurempia erimielisyyksiä. Näissä tapauksissa puhutaan sopimusjaosta. Joskus perilliset kuitenkin ovat ratkaisevan erimielisiä siitä, kuinka pesään kuuluvat varat kuuluisi jakaa. Tällaisissa riitaisissa tapauksissa joudutaan turvautumaan pesänjakajan apuun pesän omaisuutta jaettaessa. Kun kuolinpesän jakamisen suorittaa pesänjakaja, kyse on toimitusjaosta.

Kenellä tahansa pesän osakkaista on oikeus hakea pesänjakajan määräämistä. Näin ollen yksikin erimielinen osakas voi sivuuttaa sopimusjaon. Oikeus ei ole riippuvainen muiden osakkaiden suostumuksesta, vaan pesänjakaja määrätään muiden osakkaiden vastustuksesta huolimatta. Sopimusjako ei myöskään ole mahdollinen niissä tilanteissa, joissa jonkin osakkaan pesäosuus on määrätty ulosmitattavaksi, vaan näissä tilanteissa määrätään aina pesänjakaja. Jos joku osakkaista on holhouksen alainen, voidaan jako toimittaa sopimusjakona vain, mikäli holhooja tähän suostuu.

Pesän jakaminen osapuolten välisellä sopimuksella on myös taloudellisempi vaihtoehto, sillä toimitusjaossa tuomioistuimen määräämällä pesänjakajalla on oikeus saada pesän varoista pesän laatuun ja laajuuteen sekä tehtävän suorittamiseen käytettyyn työhön katsoen kohtuullinen palkkio sekä korvaus kuluistaan.

Perintöoikeudelliset asiat voivat olla monimutkaisia, ja usein onkin hyvä turvautua lakimiehen apuun. Lisätietoa perintöasioihin liittyen tarjoavat Minilexin lakimiehet, lakipuhelin, sekä muut Minilexin artikkelit.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]