Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän jakamisessa voidaan nähdä kaksi vaihetta:

  1. pesän jakaminen
  2. omaisuuden luovuttaminen osakkaille pesäjaon perusteella

Kuolinpesän jakaminen perustuu osakkaiden osuuksiin kuolinpesästä, joiden suhteessa kaikki osakkaat saavat perittävän omaisuutta. Kuolinpesän jakaminen voidaan toimittaa sopimusjakona, jossa kuolinpesän osakkaat sopivat omaisuuden jakamisesta keskenään. Sopimusjako perustuu yhteisymmärrykseen noudatettavista periaatteista ja todellisesta jakotoimituksesta. Suurin osa perinnönjaoista suoritetaan sopimusjakona. Toisena vaihtoehtona on toimitusjako, jossa erikseen haettava pesänselvittäjä jakaa omaisuuden osakkaille. Toimitusjako on pakollinen, jos joku osakkaista niin vaatii tai jos jonkun osuus on ulosmitattu.

Pesän jakamiselle ei ole aikarajaa, joten pesä voi olla jakamattomana pitkänkin ajan. Pesän osakkaat voivat myös sopia, että pesä jää jakamattomaksi. Jakamaton kuolinpesä kuitenkin muodostuu usein ajan myötä ongelmalliseksi. 

Ennen pesän jakamista on kuolinpesä oltava selvitettynä. Kuolinpesän selvittämiselle on säädetty aikarajat, joita tulee noudattaa. Pesän jakamisesta ei ole säädetty vastaavia aikamääreitä. Pesän jakamisessa ja selvityksessä on tärkeä huomata vajaavaltaisten edustaminen. Tarvittaessa on haettava edunvalvoja vajaavaltaiselle kuolinpesän osakkaalle. Jos jako suoritetaan ilman edunvalvontaa, jako on kelvoton.

Jakamisen lähtökohtana on, että jokainen osakas saisi kaikenlaista omaisuutta saman verran. Käytännössä tästä joudutaan kuitenkin poikkeamaan. Myös yhteisomistuksen luominen esimerkiksi metsäkiinteistölle on vaihtoehtona. Pesän jakaminen edellyttää myös sitä, että se saatetaan jakokuntoon. Pesän velat on esimerkiksi oltava maksettuna ennen kuin varoja voidaan jakaa osakkaille. Jos osakkaat jakavat varoja jo ennen perunkirjoitusta ja lainojen maksua, tulee heidän palauttaa varat.

Pesän jakaminen on pesän omaisuudesta ja sen veloista riippuvainen monimuotoinen kokonaisuus. Lähtökohtana on tasajaon periaate, eli jokaiselle kaikenlaista omaisuutta saman verran. Tästä periaatteesta voidaan kuitenkin joutua poikkeamaan. Vaikka tästä jouduttaisiin poikkeamaan, on kuolinpesän omaisuus jaettava osakkaiden osuuksien suhteessa. Joskus eteen tulee tilanteita, joissa joudutaan myös myymään kuolinpesän omaisuutta, että saadaan omaisuus jaettua osuuksien mukaisesti. Tämä on poikkeus pääsääntöön. Pesän jakaminen ja siinä noudatettavat menettelytavat vaihtelevat tapauskohtaisesti ja ovat riippuvaisia niin osakkaiden osuuksista kuin siitä, minkälaisista eri omaisuuslajeista kuolinpesän omaisuus koostuu.

Jos sinulle jäi kysymyksiä liittyen kuolinpesän jakoon, ota yhteyttä Minilexin lakimiehiin, niin me autamme sinua.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ennen varojen jakoa, tulee maksaa kuolinpesän velat

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]