Minilex - Lakipuhelin

Lesken otto-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päätyttyä toisen puolison kuolemaan toimitetaan yleensä ennen perinnönjakoa omaisuuden ositus puolisoiden välillä. Osituksen jälkeen tiedetään lesken omaisuus ja kuolleen puolison perillisille perintönä menevä omaisuus. Jos puolisoiden välillä ei ole avioehtoa, osituksessa lasketaan puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus yhteen, jonka jälkeen se jaetaan puoliksi. Lesken otto-oikeus voi muodostaa poikkeuksen tähän pääsääntöön silloin, kun puolisoiden ositettava omaisuus on vähäinen ja leskellä on tarve tietyn omaisuuden ottamiseen. Tällöin leski voi saada omaisuutta itselleen myös perillisille muuten osituksessa menevästä omaisuudesta.

Avioliittoa koskevan lainsäädännön mukaan silloin, kun ositus toimitetaan toisen puolison kuoltua ja ositettavan omaisuuden arvo on vähäinen, eloonjäänyt puoliso saa ottaa avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta tarpeellista asuntoirtaimistoa sekä työvälineitä ja muuta elinkeinonsa jatkamiseksi tarvitsemaansa irtainta tavaraa. Tätä kutsutaan siis lesken otto-oikeudeksi. Leskellä on kyseinen otto-oikeus, vaikka toisen puolison perilliset eivät sen johdosta voisikaan saada itselleen sitä omaisuutta, mikä muutoin olisi osituksen mukaan perillisille jätettävä tai luovutettava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]