Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän remonttikulut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä syntyy, kun perinnönjättäjä kuolee. Kuolinpesä koostuu perittävän varoista ja veloista, ja kuolinpesän hoidosta ja hallinnasta vastaavat yleensä kuolinpesän osakkaat. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saajat ja usein myös leski. Jos kuolinpesään kuuluu esimerkiksi asunto, saattaa siitä aiheutua kustannuksia, kuten remonttikuluja. Jos kuolinpesä jää toistaiseksi jakamatta tai leski saa hallintaoikeuden asuntoon, herää kysymys siitä, kuka vastaa asunnon kustannuksista.

Kuolinpesässä lähtökohtaisesti tehdään päätökset yksimielisesti. Asunnon mahdollisiin remontteihin vaaditaan siten yleensä kaikkien pesän osakkaiden suostumus. Jos taas perinnönjättäjä oli eläessään tehnyt asunnossa remontteja ja jäänyt niistä velkaa, nämä ovat kuolinpesän velkoja. Ne lähtökohtaisesti maksetaan pesän varoista ennen perinnönjakoa.

Leskellä on suoraan lain nojalla hallintaoikeus puolisoiden yhteiseen asuntoon, vaikka perintö jaettaisiin. Tällöin omistusoikeus tai osa siitä siirtyy perinnönsaajalle, mutta leski saa yleensä halutessaan jäädä asumaan asuntoon. Tällöin leski vastaa monista asunnosta johtuvista kustannuksista, esimerkiksi yhtiövastikkeista ja sellaisista remonteista, jotka ovat tarpeen asunnon arvon ja kunnon säilyttämiseksi. Jos asunnossa tehdään remontteja, jotka ovat parannuksia ja siten nostavat asunnon arvoa, asunnon omistaja on lähtökohtaisesti niistä vastuussa omistusosuutensa rajoissa. Riippuen remontin luonteesta kustannukset voivat siis jakaantua asunnossa asuvan lesken ja asunnon omistajan kesken.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]