Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän irtaimiston arvo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän irtaimiston arvo voi muuttua pesänselvityksen ja pesänjaon välillä. Tämä on seurausta siitä, että omaisuuden arvo vaihtelee ja yleisesti voidaan todeta, että irtaimiston arvo voi vaihdella nopeammin kuin kiinteistöjen arvo. Tämä kuitenkin riippuu omaisuuden laadusta ja määrästä.

Perinnönjaossa kuolinpesän omaisuus arvotetaan jakohetken arvoon. Tämä tarkoittaa, että perunkirjoitusarvoista voidaan poiketa kuolinpesää jaettaessa. Irtaimiston arvo tulisi arvioida sen todelliseen arvoon. Tästä käytetään termiä käypä arvo. Omaisuuden arvona jakoajankohtana on sen käypä arvo.

Mitä sitten tarkoittaa käypä arvo?

Käypä arvo tarkoittaa samaa kuin hinta, jonka omaisuudesta saataisiin, jos omaisuus myytäisiin vapaaehtoisella kaupalla. Tämä riippuu paljon siitä, minkälaista irtaimistoa kuolinpesässä on. Mitä erikoisemmasta tavarasta on kyse, sen vaikeampi sen arvioiminen käypään arvoon on. Myös erilaiset keräilyesineet voivat tuottaa ongelmia. Arvioinnissa voidaan käyttää myös asiantuntijan apua irtaimen esineen määrittämisessä.

Omaisuuden määrä ja laatu ovat merkittäviä tekijöitä hintaa määritettäessä. Jos kyseessä on vaikeasti myytävä omaisuus, on hinnan arvioiminen vaikeampaa, koska kauppahintaa ei voida verrata markkinoilla tapahtuvaan arvonmuodostukseen. Joidenkin omaisuuslajien kohdalla arviointi on taas helpompaa. Julkisessa vaihdannassa olevien osakkeiden eli pörssiosakkeiden arvona pidetään niiden myyntikurssin arvoa.

Jokainen kuolinpesään kuuluva omaisuus tulisi arvioida käypään arvoon. Arvioiminen perustuu siis siihen ajankohtaan, kun omaisuus jaetaan. Irtaimiston arvon määrittäminen riippuu paljon siitä, mitä ollaan määrittämässä. Lähtökohtana on käyvän arvon määrittäminen. Myös huutokauppaa voidaan käyttää, varsinkin jos kyseessä on vaikeasti myytävä esine. Tällainen voi olla keräilyesine tai muuten harvinainen omaisuus.

Haluatko tietää lisää? Heräsikö sinulle kysymyksiä? Ota yhteyttä, niin voimme vastata kysymyksiisi ja auttaa sinua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]