Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän hoito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesää hallitsevat ja hoitavat kuolinpesän osakkaat yhdessä, jos sitä varten ei ole järjestetty erityistä kuolinpesän hallintoa. Kuolinpesän hoidolla tarkoitetaan pesän omaisuuden tosiasiallista hallussapitoa. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, testamentin saajat sekä eloonjäänyt puoliso. Puoliso ei ole osakas, mikäli puolisoiden välillä on jo aiemmin toimitettu ositus, tai jos puolisolla ei ole avio-oikeutta kuolleen puolison omaisuuteen, ellei hän ole perillinen tai hänelle ole testamentattu omaisuutta.

Yleensä kuitenkin se osakas, joka on asunut perittävän kanssa, tai jolle se muutoin on helpointa, on vastuussa pesän väliaikaisesta hoidosta ennen varsinaisen hallinnon alkamista. Pesän hoidon tarkoituksena on pitää huolta pesän varallisuudesta. Jos yhteishallintoa osakkaiden kesken ei saada aikaan, hoitaa perittävän kanssa asunut osakas pesää. Myös se voi toimia kuolinpesän hoitajana, joka muutoin voi pitää huolta omaisuudesta. Jos omaisuus on ollut holhoojan tai toimitsijan tai muun hoidettavana jo aikaisemmin, hoitaa tämä kuolinpesää. Pesän hoitajaksi ja vastaamaan pesänselvityksestä ja perinnönjaosta voidaan määrätä myös virallinen pesänselvittäjä.

Kuolinpesän hoitoon kuuluu, että se jolla se on hoidossa, antaa kuolemantapauksesta tiedon muille osakkaille ja jos joku osakas on holhoustoimen alaisena, tulee siitä tehdä ilmoitus tuomioistuimelle. Osakkaaksi luetaan myös eloonjäänyt puoliso, vaikkei tämä välttämättä olisikaan pesän osakas. Jos joku osakkaista on vajaavaltainen tai tämän toimintakelpoisuutta on muuten rajoitettu, tulee sen, jolla on pesä hoidossaan, ilmoittaa holhousviranomaiselle henkilön edunvalvojan puutteesta.

Jos kuolinpesällä on osakkaiden yhteishallinto, hallitsevat osakkaat jäämistöä yhdessä. Heidän tulee olla yksimielisiä pesään liittyvistä toimenpiteistä. Kaikki toimenpiteet vaativat siis jokaisen osakkaan suostumuksen. Hallintoa on kaikki toimet jäämistöomaisuuden hoitamiseksi, säilyttämiseksi, selvittämiseksi ja kartuttamiseksi. Yhteishallinnossa päätetään omaisuuden hoitamisesta, vuokrasopimuksen irtisanomisesta ja velkojen maksusta. Yhteishallinnon tavoitteena on selvittää pesä ja saada se jakokuntoon, eli sellaiseksi että se voidaan jakaa kuolinpesän osakkaiden kesken.

Kuolinpesän hoito edellyttää velkojen maksua ja omaisuuden realisoimista. Kuolinpesän yhteishallinto käynnistyy heti, kun perittävä kuolee. Yhteishallinnon päätöksentekoa voidaan yksinkertaistaa niin, että osakkaat valtuuttavat yhden osakkaista huolehtimaan pesän asioista. Jos nimenomaista valtuutusta ei ole tehty, yksi osakas voi asemansa puolesta (eli yleensä perittävän kanssa asunut) olla oikeutettu toteuttamaan kuolinpesän hoitoa, eli hoitamaan sen juoksevia asioita, irtisanomaan sopimuksia ja käyttämään puhevaltaa pesää koskevissa rutiininomaisissa asioissa. Sillä, jonka hoidossa pesä on, on velvollisuus toimituttaa perunkirjoitus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]