Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Merkittävä osa perittävän jäämistöstä koostuu usein kiinteästä omaisuudesta tai asunto-osakkeesta. Suomessa omistusasumista suositaan ja omistajan kuoleman jälkeen tällainen omaisuus jää kuolinpesään. Kuolinpesän osakkaat voivat jakaa perinnön keskenään, mikä yleensä edellyttää kiinteistön myyntiä, ellei sitten joku osakkaista halua lunastaa sitä itselleen. Jakamattoman kuolinpesän varallisuus kuuluu kuolinpesään perinnönjakoon asti. Kuolinpesän kiinteistö voidaan kuitenkin myydä ennen perinnönjakoa. Näin voidaan toimia eri syistä. Kiinteistön myyminen voi joskus olla välttämätön perillisten perintöverojen suorittamiseksi. Kiinteistön myynti voi myös helpottaa perinnönjakoa huomattavasti esimerkiksi tilanteessa, jossa on monta perillistä. Kiinteistön jakaminen usealle perinnönsaajalle voi nimittäin olla hankalaa käytännön syistä. Kuolinpesään kuuluva varallisuus on ennen perinnönjakoa pesän osakkaiden jaottomassa yhteisomistuksessa. Jaoton yhteisomistus tarkoittaa sitä, että osakkaiden omistusoikeuden kohde on osuus kaikesta kuolinpesään kuuluvasta varallisuudesta. Kukaan ei omista määräosaa mistään esineestä. Kuolinpesän omaisuuteen voi kuulua yksi tai useampi kiinteistö. 

Jos kiinteistö halutaan myydä, on kaikkien pesän osakkaiden oltava yksimielisiä siitä. Kiinteistön myyminen ei siten ole mahdollista, mikäli joku osakkaista vastustaa sitä. Kiinteistö voidaan myös vuokrata ulkopuolisille tahoille. Jakamattoman kuolinpesän tulot ja menot sekä varallisuus verotetaan pelkästään kuolinpesästä. Kiinteistöä vuokrattaessa vuokratulot kuuluvat kuolinpesälle eikä pesän osakkaille. Jakamaton kuolinpesä on erillinen verovelvollinen. Niinpä myös kiinteistön verot on maksettava kuolinpesän varoilla. Kuolinpesä maksaa kiinteistöveroa ainoastaan rakennuksista ja tonttimaasta, mutta ei pellosta tai metsästä. Kuolinpesän myydessä omaisuutta, osakkaat ovat harvoin itse asuneet kiinteistössä tai asunnossa ainakaan vuosikausiin. Kaupan kohteena on usein vanha talo tai asunto, jonka osalta huoltotoimenpiteet on saatettu laiminlyödä. Osakkaiden tulee muistaa, että heidän todellisista kaupan kohdetta koskevista tiedoista huolimatta, lain mukaista vastuuta ei voi siirtää kolmannelle. Tietämättömyyteen ei voi vedota, ellei kyse ole ns. piilevistä virheistä. Näissäkin tilanteissa ostajalla on lähtökohtaisesti oikeus hyvitykseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]