Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jako asunto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän jako tapahtuu lopullisesti perinnönjaossa, jota edeltää kuolinpesän saattaminen jakokuntoon. Kun pesä on selvitetty riittävällä tavalla, sen velat on maksettu tai niiden maksamiseen vaadittava omaisuus on laitettu erityiseen hoitoon, jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia perinnönjakoon ryhtymistä. Perinnönjako voidaan toimittaa joko kuolinpesän osakkaiden kesken sopimusjakona, tai sitä varten voidaan hakea tuomioistuimelta pesänjakajan määräystä, joka toimittaa perinnönjaon toimitusjakona. Jokaisella osakkaalla on oikeus vaatia pesänjakajaa, ja tämä toimittaa perinnönjaon myös silloin, jos jonkun osakkaan pesäosuus on ulosmitattu, eikä tämän velkoja anna suostumustaan perinnönjaon toimittamiseen sopimusjakona.

Oikeus sisällyttää asunto perinnönjakoon ja tämän toimen lopputulos on riippuvainen siitä, onko perittävä ollut kuollessaan naimisissa vaiko ei. Perittävän leskellä on oikeus hallita jäämistöomaisuutta jakamattomana, jollei rintaperillinen vaadi perinnönjakoa tai jollei perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Vaikka perinnönjako toimitettaisiinkin, leskellä säilyy silti oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto. Tämä oikeus voi kuitenkin poistua, jos jäämistöön tai lesken omaan omaisuuteen kuuluu muutoin kodiksi soveltuva asunto.

Lesken hallintaoikeuden estämättä myös asunto voi sinänsä tulla perinnönjaon kohteeksi. Asunnon voi sisällyttää jonkun tai joidenkin perillisten perintöosaan, mutta sitä rasittaa silti lesken hallintaoikeus. Perillinen saa tällöin täydet oikeudet asuntoon vasta lesken kuoltua. Lesken oikeus asuntoon edellyttää myös sitä, että jäämistössä on velkojen maksamisen jälkeen jäljellä siihen vaadittavaa omaisuutta.

Jos jäämistöön kuuluu useampi asunto, joista yhdellä turvataan lesken asumisoikeus, ei mikään estä myymästä tai muutoin jakamasta perinnönjaossa muita asuntoja. Samoin, jos perittävä ei ole ollut naimisissa, voidaan asunnon suhteen toimia vapaasti. Pääsääntöisesti jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus saada osalleen osuus kaikenlaatuisesta omaisuudesta, milloin tämä on omaisuuden laatu huomioiden mahdollista. Perilliset voivat siis myydä asunnon ja jakaa siitä saadut rahat keskenään, tai asunto voidaan sisällyttää jonkun perillisen perintöosuuteen. Lakimiehiltämme voi tarvittaessa pyytää lisää neuvoja perintöoikeudellisissa asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]