Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä edunvalvoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesässä on oltava edunvalvoja, jos kuolinpesän osakkaana on vajaavaltainen henkilö. Kyseessä voi olla alaikäinen, joka on ikänsä puolesta vajaavaltainen tai täysi-ikäinen henkilö, jonka on katsottu olevan edunvalvonnan tarpeessa.

Edunvalvoja käyttää joko yhdessä edunvalvottavan kanssa puhevaltaa tai edunvalvottavaa voidaan myös rajoittaa niin, ettei tämä pysty käyttämään puhevaltaa, jolloin edunvalvoja käyttää yksin päämiehensä puhevaltaa.

Lähtökohtana on, että lapsen vanhemmat ovat tämän edunvalvojia ja jos kumpikin vanhempi on lapsensa edunvalvoja, käyttävät he edunvalvojalle kuuluvia oikeuksia yhdessä. Edunvalvoja voi olla myös joku muu, kuin lapsen vanhempi. Täysi-ikäisen edunvalvoja vahvistetaan erikseen. On tärkeää huomata, että edunvalvonta määräytyy eri lakien perusteella, kuin kuolinpesää koskevat asiat.

Edunvalvoja voi olla myös kuolinpesän osakkaana. Tällöin, jos kyseessä on vanhempi, on haettava lapsille edunvalvojaa kuolinpesään siihen asti, kunnes kuolinpesä on jaettu. Kyseinen edunvalvoja toimii lapsen etujen valvojana vain kuolinpesää koskevissa asioissa. Jos edunvalvottavalla, joka ei ole kuolinpesän osakas, on kaksi edunvalvottavaa, voi edunvalvoja joutua hakemaan toiselle edunvalvottavista edunvalvojaa kuolinpesään. Esimerkiksi, henkilöllä A on edunvalvoja, mutta hän itse ei ole kuolinpesän osakas. A:lla on kaksi edunvalvottavaa, esimerkiksi kaksi lasta. A voi mahdollisesti joutua hakemaan toiselle lapsistaan edunvalvojaa kuolinpesää varten.

Edunvalvoja käyttää niitä oikeuksia ja puhevaltaa, jotka ovat riippuvaisia siitä, kuinka päämiehen toimintakelpoisuutta on rajoitettu. Edunvalvoja ei kuitenkaan ole päätäntävaltainen kaikissa asioissa, vaan edunvalvojan on haettava hyväksyntä tietyille sopimuksille ja toimille maistraatista. Esimerkiksi sopimukseen perustuva kuolinpesän yhteishallinto on mahdollista vain maistraatin luvalla, jota edunvalvojan on haettava. Myös sopimusjaossa on saatava maistraatin lupa sopimusjaolle. Jos pesässä on vajaavaltainen ja edunvalvontaa ei ole järjestetty asianmukaisesti, voi perinnönjako olla mitätön.

Jos haluat tietää lisää tai sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä, niin vastaamme kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]