Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen leski

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän jakaminen voidaan suorittaa, kun kuolinpesä on asianmukaisesti selvitetty ja joku perillisistä sitä vaatii. Lesken oikeus perintöön on riippuvainen ensinnäkin siitä, onko perittävältä jäänyt rintaperillisiä. Lain mukaan rintaperilliset ovat lähinnä oikeutettuja perintöön perittävän kuoleman jälkeen. Jos rintaperillisiä ei ole, avioliitossa olleen perittävän perii tämän leski. Perittävä on myös voinut tehdä omaisuudestaan testamentin tietyn henkilön hyväksi.

Lähtökohtaisesti leskellä on oikeus perittävän kuoleman jälkeen pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan, mikäli rintaperilliset eivät vaadi kuolinpesän jakamista eikä perittävän tekemästä testamentista johdu muuta. Rintaperillisen tekemästä perinnönjakovaatimuksesta ja testamentin saajan oikeudesta huolimatta leskellä on kuitenkin oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto. Lesken oikeus asunnon hallintaan voi väistyä, mikäli muuhun jäämistöön tai lesken omaan varallisuuteen sisältyy kodiksi soveltuva asunto. Leskellä on kuitenkin aina oikeus pitää tavanomainen asuntoirtaimisto hallinnassaan. Lesken hallintaoikeus omaisuuteen ei sinänsä estä kuolinpesän jakamista lesken elinaikana. Asunto ja irtaimisto voivat olla myös perinnönjaon kohteena jolloin ne sijoitetaan perillisille tuleviin perintöosuuksiin, mutta perillisten oikeutta rasittaa tällöin leskelle jäävä hallintaoikeus, jota ei voida perinnönjaollakaan loukata.

 Leski voi saada perittävältä jääneen omaisuuden täysin omistusoikeuksin, jos perittävältä ei jäänyt lainkaan rintaperillisiä tai toissijaisia perillisiä. Lesken omistusoikeus omaisuuteen on rajoitettu, mikäli perittävältä jäi toissijaisia perillisiä, jolloin leski ei saa määrätä perimästään omaisuudesta testamentilla niin, että toissijaisten perillisten oikeuksia loukattaisiin. Leski voi saada täyden omistusoikeuden myös perittävän tekemään testamenttiin perustuen. Erilaiset puolisoiden väliset testamentit ovat yleisiä, ja niihin voidaan ottaa myös rintaperillisten suostumus siitä, että nämä eivät vaadi perintöosaansa lesken eläessä. Lesken asema kuolinpesän jakamisen jälkeen on riippuvainen tapauksen yksityiskohdista. Lakimieheltä voi tarvittaessa kysyä lisää tietoja kuolinpesän jakamisen yksityiskohdista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]