Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä yhteishallinto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän yhteishallinnolla tarkoitetaan sitä, että kuolinpesän osakkaat yhdessä hallitsevat kuolinpesän varallisuutta, huolehtivat siitä ja sen selvittämisestä. Yhteishallinto onkin oleellista juuri pesän selvittämiseksi. Kuolinpesän yhteishallinto alkaa kuolemantapauksesta ja päättyy perinnönjakoon. Koska osakkaiden ei ole pakko jakaa pesää pesänselvityksen jälkeen, voi yhteishallinto jatkua hyvinkin pitkiä aikoja.

Päätöksentekoon oikeutettuja kuolinpesän yhteishallinnossa ovat kuolinpesän osakkaat. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saaja, leski, jos tämä perii puolisonsa, sekä eronnut puoliso, mikäli ainakin toisella puolisolla oli avio-oikeus toisensa omaisuuteen, ja ositus oli perinnönjättäjän kuollessa toimittamatta. Jokaisella osakkaalla on perintöosuuden suuruudesta riippumatta oikeus osallistua pesän yhteishallintoon. Päätökset kuolinpesässä tulee tehdä yksimielisesti osakkaiden kesken. Päätöksiä ei siis voida tehdä enemmistöperiaatteen voimin. Yhteishallinnon onnistuminen, ja päätöksenteon laillisuus edellyttää, että kaikki osakkaat ovat yhteishallinnossa läsnä, tai asiallisesti edustettuna.

Osakkaat voivat yhteisellä päätöksellä lykätä pesän jakamista. Joskus tämä voi olla edullista esimerkiksi verotuksellisista syistä. Näissä tilanteissa osakkaat voivat tehdä sopimuksen perinnönjaon lykkäämisestä toistaiseksi tai määräajaksi. Näin pesän yhteishallinto säilyy vielä sopimuksessa määritellyn ajan. Kuolinpesän osakkaat voivat myös päättää pesän jakamisesta osittain. Pesä voidaan jakaa osittain niin, että osa omaisuudesta jaetaan kaikille osakkaille, tai yhden osakkaan omaisuus erotetaan pesän varallisuudesta. Molemmissa tapauksissa jaettu osuus kuolinpesästä lakkaa olemasta. Pesän jäljelle jääneessä osassa yhteishallinto kuitenkin säilyy.

Apua kaikkiin perintöoikeudellisiin ongelmiin tarjoavat Minilexin lakimiehet, jotka voit tavoittaa myös Minilexin lakipuhelimesta. Lisätietoa voit löytää myös Minilexin muista artikkeleista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]