Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus työntekijän eläkelain mukaiseen perhe-eläkkeeseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leskellä on puolison kuoltua työntekijän eläkelain mukaan eräin edellytyksin oikeus perhe-eläkkeeseen, jota kutsutaan leskeneläkkeeksi silloin, kun edunsaajana on nimenomaan leski. Leskeneläkkeellä tuetaan lesken toimeentuloa perheen toisen huoltajan kuoltua ja tulojen näin pienennyttyä. Perhe-eläkkeen suuruus lasketaan edunjättäjän ansaitseman työeläkkeen mukaan, ja jos edunjättäjä ei ollut vielä eläkkeellä, sen työkyvyttömyyseläkkeen mukaan, jota edunjättäjä olisi saanut kuolinpäivänään. Leskeneläke on tietty prosenttiosuus kuolleen puolison eläkkeestä ja tämä osuus vaihtelee lasten lukumäärän mukaan. Leskelle tulevaa perhe-eläkettä voidaan kuitenkin joissain tapauksissa vähentää hänen oman eläkkeensä ylittäessä tietyn lakimääräisen summan. Työeläkelain mukaista leskeneläkettä leski voi saada kuolemaansa asti, ellei hän mene uudelleen naimisiin ennen kuin täyttää 50 vuotta.

Edellytykset lesken oikeudelle saada työeläkelain mukaista perhe-eläkettä vaihtelevat sen mukaan onko puolisoilla ollut yhteistä lasta. Jos puolisoilla on tai on ollut lapsi, riittää leskeneläkkeen saamiseen se, että avioliitto on solmittu ennen kuin edunjättäjä on täyttänyt 65 vuotta. Mikäli yhteistä lasta ei kuitenkaan ole, on vaatimuksia lisää: lesken on avioliittoa solmittaessa täytynyt olla alle 50-vuotias ja avioliiton on täytynyt kestää vähintään viisi vuotta. Lisäksi lesken täytyy edunjättäjän kuollessa olla joko täyttänyt 50 vuotta tai saada työkyvyttömyyseläkettä, joka on jatkunut kolmen vuoden ajan ennen puolison kuolemaa. Leski ei ole kuitenkaan oikeutettu toiseen perhe-eläkkeeseen, mikäli hänellä on jo oikeus saada perhe-eläkettä aikaisemman avioliiton perusteella.

Lesken lisäksi oikeus perhe-eläkkeeseen on muun muassa edunjättäjän alaikäisillä lapsilla ja entisellä puolisolla, jolle edunjättäjä oli velvollinen maksamaan elatusapua. Avopuolisolla ei kuitenkaan ole oikeutta leskeneläkkeeseen, ja aviolesken asema onkin avoleskeä huomattavasti turvatumpi. Kuten edellä on esitetty, lesken oikeus perhe-eläkkeeseen riippuu monista seikoista ja sen suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti. Omaan tilanteeseesi sopivia neuvoja saatkin esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]