Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän osakas perinnöstä luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakas voi luopua perinnöstä. Perittävän kuoltua perinnöstä luopuminen tulee tapahtua kirjallisesti ja ilman ehtoja. Jos luopuja määrää siitä, kenelle hänen sijastaan perintö menee, ei kyseessä ole perinnöstä luopuminen vaan perintöosuuden luovutus. Perinnöstä luopuva kuolinpesän osakas ei saa myöskään ryhtyä omaisuuteen. Jos kuolinpesän osakas ryhtyy kuolinpesän omaisuuteen sen jälkeen, kun hän on kirjallisesti luopunut perintöoikeudesta, voidaan katsoa, että osakas onkin ottanut perinnön vastaan, jolloin luopumuksesta tulee tehoton. Tällä voi olla vaikutuksia erityisesti ulosottovelkojiin. Velkojat eivät voi ulosmitata osakkaan osuutta, jos tämä on luopunut perinnöstään.

Perintöön eli kuolinpesän omaisuuteen ryhtyminen voi tapahtua kahdella eri tavalla. Joko ottamalla perinnön vastaan tai ilmoittamalla halukkuudesta ottaa perintö vastaan. Kuolinpesässä toimiminen aktiivisesti voi tarkoittaa ryhtymistä perintöön. On tapauskohtaisesti arvioitavissa, koska ryhtymiskynnys ylittyy. Tilanteen epäselvyydestä johtuen on selvempää, jos luopuva osakas ei osallistu kuolinpesän hallintoon ja toimintaan. Lähtökohtana on, että pesän selvittämiseksi tarpeelliset ja välttämättömät toimet ovat luopujalle sallittuja.

Perinnöstä ei voi luopua enää sen jälkeen, kun siihen on ryhdytty. Näin nykyisessä oikeustilassa ryhtyminen on peruuttamaton, mutta sen sijaan luopuminen voidaan peruuttaa. Perinnöstä voi myös luopua ennakollisesti, joko hyväksymällä testamentin allekirjoittamalla sen ja siinä olevan lausekkeen, jolla perillinen luopuu perintöoikeudestaan. Perinnöstä luopuminen voi tapahtua myös erillisellä ilmoituksella. Laissa on myös katsottu, että perillinen voisi luopua osasta perinnöstä. Tällöin perillinen voi osittaisluopumisella luopua oikeudesta johonkin esineeseen, vaikka ei luopuisi lakiosastaan.

Kun osakas luopuu perinnöstä, menee hänen osansa hänen sijaansa tulevalle perillisille. Tämän sijaan tulevien perillisten määrä riippuu, onko luopuja rintaperillinen vai muu.

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä niin vastaamme mielellämme kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]