Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakamisen vaatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun perittävältä jää hänen kuolemansa jälkeen oikeudenomistajia, he muodostavat yhdessä kuolinpesän yhteishallinnon. Heidän oikeuksiaan suojataan sivullisilta, mutta niitä rajoittaa toisten oikeudenomistajien asema. Jotta yhteishallinto saataisiin purettua, jokaisella oikeudenomistajalla on oikeus vaatia kuolinpesän jakamista. Kun kuolinpesä on jaettu, perillisestä tulee lähtökohtaisesti perinnönjaossa saamansa omaisuuden yksinomistaja, mikäli se annetaan hänen osuudelleen täysin oikeuksin.

Lain mukaan jokaisella kuolinpesän osakkaalla on oikeus vaatia perinnönjakoa sen jälkeen, kun kuolinpesä on selvitetty. Perinnönjakoon ei kuitenkaan voi ryhtyä vastoin kuolinpesän osakkaan kieltoa ennen kuin perunkirjoitus on toimitettu ja kaikki tiedossa olevat velat on maksettu tai niiden maksamiseen tarvittavat varat on pantu erityiseen hoitoon. Osakas voi kieltää perinnönjakoon ryhtymisen myös silloin, kun perittävä on määrännyt erityisjälkisäädöksen eli legaatin taikka tarkoitemääräyksen täytettäväksi jakamattomasta pesästä, eikä tätä ole vielä täytetty tai siihen tarvittavaa omaisuutta ei olla laitettu erityiseen hoitoon. Kiellosta jakaa kuolinpesä on ilmoitettava kuolinpesän osakkaille taikka sille henkilölle, jonka hallussa kuolinpesän omaisuus on. Kiellosta huolimatta voidaan ryhtyä erilaisiin perinnönjakoa valmisteleviin toimiin.

Kuolinpesän jakamisen vaatiminen on jokaiselle kuolinpesän osakkaalle kuuluva oikeus. Kun joku heistä on vaatinut jakoa, voidaan perinnönjakoon ryhtyä. Osakkaat voivat halutessaan toimittaa perinnönjaon sopimusjakona, jolloin he päättävät perinnönjaon sisällöstä ja yksityiskohdista keskenään. Jos kuolinpesän osakkaat eivät pääse sovintoon kuolinpesän jakamisesta, sitä varten voi tuomioistuin määrätä hakemuksesta pesänjakajan. Jokaisella kuolinpesän osakkaalla ja pesäosuuden luovutuksensaajalla on oikeus vaatia pesänjakajan määräämistä. Pesänjakaja toimittaa perinnönjaon myös silloin, jos jonkun kuolinpesän osakkaan pesäosuus on ulosmitattu, eikä tämän velkoja anna lupaa jaon toimittamiseen sopimusjakona. Toimitusjako tulee vireille silloin, kun hakemus pesänjakajan määräämiseksi on jätetty tuomioistuimelle.

Pesänjakajana toimii useimmiten asiantunteva lakimies tai asianajaja. Jos kuolinpesän osakkaat ovat keskenään riitaisia taikka jos pesään kuuluu vaikeasti jaettavaa omaisuutta, asiantuntijan apuun turvautuminen voi olla kannattavaa, jottei perinnönjako pitkittyisi tarpeettomasti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]