Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän irtaimiston jako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesällä tarkoitetaan vainajan omaisuuden ja velkojen muodostamaa kokonaisuutta. Puhekielessä kuolinpesästä käytetään myös nimitystä perikunta. Kuolinpesään voi kuulua monenlaista omaisuutta. Oikeustieteessä on tavallista käyttää jakoa irtaimiin ja kiinteisiin esineisiin. Irtaimistolla, eri irtaimilla esineillä, tarkoitetaan kaikkea sitä omaisuutta, jota ei lasketa kiinteäksi omaisuudeksi. Kiinteää omaisuutta ovat kiinteistöt. Irtainta omaisuutta ovat siis esimerkiksi huonekalut, kirjat, keittiövälineet, sisustustarvikkeet, vaatteet ja vaikkapa kodinkoneet. Irtainta omaisuutta ovat lisäksi tietyt erityiset esineet, kuten arvopaperit ja ajoneuvot. Myös toisen maalla sijaitsevaa rakennusta pidetään irtaimena esineenä.

Kuolinpesään jää usein irtainta omaisuutta myös perillisille jaettavaksi. Voi toki olla myös, että kuolinpesä on ylivelkainen, ja kaikki pesään kuuluva omaisuus joudutaan käyttämään pesän velkojen maksuun. Useimmissa tapauksissa lienee kuitenkin, että perillisille tulee jaettavaksi irtainta omaisuutta. Pesään kuuluva irtain omaisuus voidaan jakaa kahdella tavalla. Ensinnäkin pesän osakkaat voivat päättää omaisuuden jakamisesta haluamallaan tavalla. Kysymys on sopimusjaosta, joka on yleisin pesän omaisuuden jakamistapa. Pesän osakkaat voivat yhteisellä päätöksellä jakaa irtaimen omaisuuden haluamallaan tavalla, kuten koti-irtaimisto yhdelle, kallis maalaus toiselle, ja auto kolmannelle. Osakkaat voivat myös päättää myydä kaiken irtaimen omaisuuden, ja jakaa rahat keskenään. Toinen tapa jakaa irtain omaisuus on toimitusjako. Tämä tapa tulee kyseeseen silloin, kun pesän osakkaat ovat riitaisia keskenään, eivätkä pääse yhteisymmärrykseen pesän jakamisesta. Toimitusjaon toimittaa tuomioistuimen määräämä pesänjakaja, joka jakaa pesän irtaimen omaisuuden perintökaaren mukaisessa järjestyksessä. Jos pesänjakajakaan ei onnistu saamaan osakkaita sopimukseen pesänjaosta, eikä jakaminen onnistu mitenkään muutenkaan järkevällä tavalla, tulee pesänjakajan myydä omaisuus tai osa siitä.

Jos sinulle heräsi lisäkysymyksiä perintöoikeudellisiin lakiasioihin liittyen, älä epäröi olla yhteydessä lakimiehiimme. Minilexin lakimiehet voit tavoittaa kätevästi Minilexin lakipuhelimesta. Lisää lakitietoa voit löytää myös Minilexin kattavasta artikkelikokoelmasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]