Minilex - Lakipuhelin

Voiko kuolinpesän jakaa vain osittain?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

 Vaikka kuolinpesä yleensä jaetaan kokonaisuudessaan heti pesän selvityksen jälkeen, ei se kuitenkaan ole perintöoikeudellisten sääntöjen mukaan pakollista. Vainajan kuolinpesä voidaan joko jättää kokonaan jakamatta, tai jakaa vain osittain.

Pesän osittain jakaminen voi tapahtua niin, että vain osa omaisuudesta jaetaan osakkaille. Osittain jakaminen voi tapahtua myös niin, että tietyn pesän osakkaan osuus erotetaan pesästä ja jaetaan tälle. Pesä voi jäädä jakamatta esimerkiksi kuolinpesän osakkaiden riitaisuuksien vuoksi, tai siksi, etteivät pesän varat riittäisi kattamaan jakamisesta syntyviä kustannuksia. Pesän osakkaat voivat myös sopia pesän jakamatta jättämisestä, tai pesän jakamisesta vain osittain. Pesän jakamatta jättäminen tai osittain jakaminen voi tietyissä tapauksissa olla pesän osakkaiden edun mukaista. Joskus esimerkiksi verotukselliset syyt puoltavat pesän jakamista vain osittain.

Pesän jakamatta jättämisestä voi kuitenkin aiheutua myös hankaluuksia. Jakamaton osuus kuolinpesästä säilyy osakkaiden yhteishallinnossa, mikä voi olla pidemmän päälle hankala ja työläs ratkaisu. Lisäksi jakamattoman kuolinpesän osakkaiden kuollessa voi syntyä monia sisäkkäisiä kuolinpesiä, ja kuolinpesän asioiden hoitaminen hankaloituu osakasmäärän noustessa.

Perintöoikeudelliset asiat voivat olla monimutkaisia, ja usein onkin hyvä turvautua lakimiehen apuun. Lisätietoa perintöasioihin liittyen tarjoavat Minilexin lakimiehet, lakipuhelin, sekä muut Minilexin artikkelit.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]