Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakaminen ja varainsiirtovero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Varainsiirtoveroa on maksettava kiinteistön ja arvopaperin luovutuksesta. Arvopapereiden piiriin kuuluvat myös muun muassa asunto-osakkeet, mutta esimerkiksi arvopaperipörssissä myytävät osakkeet ja arvopaperit on rajattu verovelvollisuuden ulkopuolelle. Veron maksaa luovutuksensaaja. Perintönä, testamentilla tai osituksessa saadusta omaisuudesta ei kuitenkaan lain mukaan tarvitse suorittaa varainsiirtoveroa, kuten ei käytännössä muistakaan vastikkeettomista saannoista. Kuolinpesän osakas, testamentinsaaja tai osituksen toinen osapuoli ei siis ole saannostaan varainsiirtoverovelvollinen. Poikkeuksena varainsiirtoverovapaudesta on kuitenkin tilanne, jossa osituksessa tai perinnönjaossa käytetään pesän ulkopuolisia varoja.

Pesän ulkopuolisten varojen käyttö voi tulla tarpeen esimerkiksi tilanteessa, joissa suuren osan pesän varallisuudesta muodostaa kiinteistö, joka halutaan jaossa antaa yhdelle osakkaalle. Jos jaon kohteena olevat pesän muut varat eivät riitä siihen, että loput osakkaat saisivat osuuttansa vastaavan määrän omaisuutta, joutuu kiinteistön saava osakas maksamaan puuttuvan määrän itse. Tällöin kiinteistön luovutuksensaaja joutuu maksamaan varainsiirtoveroa näiden kuolinpesään kuulumattomien varojen osalta. Käytännössä ulkopuolisten varojen käyttö kiinteistön tai arvopaperin saamiseksi omaan osuuteensa rinnastuu siis tavalliseen kauppaan. Osituksen osalta ulkopuolisten varojen käyttöön on kuitenkin yksi poikkeus: elatusavun kertamaksua voi käyttää vastikkeena ilman varainsiirtoveroseuraamuksia. Osituksen osalta on myös syytä huomata, ettei tasingon maksua tavallisesti katsota vastikkeeksi.

Joskus voi olla vaikeaa määritellä, mitä katsotaan pesän ulkopuolisiksi varoiksi. Esimerkiksi pesän velan vastattavaksi ottamista ei katsota ulkopuolisten varojen käytöksi, kun taas suostumista siihen, että suoritus maksetaan kiinteistön myöhemmästä, jaon jälkeisen myynnin kauppahinnasta katsotaan. Ongelmia voi myöskin aiheuttaa sen selventäminen, kohdistuuko ulkopuolinen vastike omaisuuteen, jonka luovutuksesta varainsiirtoveroa on maksettava, vai johonkin muuhun omaisuuteen. Kuolinpesää jaettaessa kannattaakin kääntyä lakimiehen puoleen erityisesti silloin, jos ulkopuolisten varojen käyttö tulee harkittavaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]