Minilex - Lakipuhelin

Valtakirja kuolinpesää varten

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä syntyy, kun perinnönjättäjä kuolee. Kuolinpesä koostuu perittävän varoista ja veloista ja sitä hallinnoivat yleensä pesän osakkaat. Osakkaita ovat perilliset, yleistestamentin saajat ja leski perinnönsaajana tai avio-oikeuden nojalla. Osakkaiden hallinto on yhteishallintoa, mikä merkitsee sitä, että kaikkiin toimiin vaaditaan jokaisen osakkaan suostumus.

Lähtökohtaisesti pesänselvityksestä ja kuolinpesän omaisuuden hoidosta vastaavat osakkaat, ja päätökset kuolinpesässä tehdään yksimielisesti. Usein voi kuitenkin olla tarpeellista valtuuttaa esimerkiksi yksi pesän osakkaista huolehtimaan pesän asioista. Näin voidaan helpottaa ja yksinkertaistaa pesän asioiden hoitamista. Jos osakkaita on useita, voi yhteishallinto olla hyvinkin haastavaa ilman valtuutuksia. Henkilö tai henkilöt voidaan valtuuttaa hoitamaan kaikenlaisia kuolinpesän asioita toistaiseksi tai vaikka tekemään vain yksittäinen toimi, esimerkiksi myymään kuolinpesään kuuluva kiinteistö. Valtuutus voi olla suullinen, mutta valtuutusta varten on yleensä tarpeellista tai vähintäänkin suositeltavaa laatia kirjallinen valtakirja, jossa on eritelty valtuutetun toimivalta, ja johon on otettu kuolinpesän osakkaiden allekirjoitukset. 

Valtakirjan tulisi sisältää tiettyjä yksilöityjä tietoja. Valtakirjasta tulee ilmetä ensinnäkin se, kenen kuolinpesästä on kysymys. Vainajan tiedoista vaaditaan ainakin etunimi, sukunimi ja henkilötunnus. Samalla lailla tulee valtakirjassa yksilöidä sekä valtuutettu että valtuuttaja tai valtuuttajat. Lisäksi valtakirjaan tulisi kirjata valtuutetun toimenkuva ja valtuutuksen rajat. Onko valtuutetulla oikeus esimerkiksi asioida pankissa kuolinpesän lukuun? Valtakirjaan tulee merkitä myös päiväys.

Kuolinpesä on mahdollista luovuttaa tuomioistuimen määräyksellä pesänselvittäjän hallintoon pesänselvitystä varten ja perinnönjaon voi toimittaa perinnönjakaja. Tällöin osakkaat pääsääntöisesti menettävät oikeutensa määrätä pesää koskevista toimista toimivallan siirtyessä pesänselvittäjälle tai pesänjakajalle. Erillistä valtakirjaa ei siten tarvita, kun kyseessä on tuomioistuimen määräämä pesänselvittäjä tai pesänjakaja.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Yksi osakkaista voidaan valtuuttaa tekemään toimia ja hoitamaan kuolinpesää 
  • Valtuutuksesta kannattaa aina tehdä kirjallinen valtakirja

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]