Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja oman asunnon luovutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesään kuuluu usein erilaisia asuinkiinteistöjä, joita kuolinpesä tai perinnönjaon jälkeen pesän osakkaat voivat haluta luovuttaa eteenpäin. Omaisuuden luovutuksista saaduista voitoista tulee lähtökohtaisesti maksaa veroa ja tämä velvollisuus koskee myös kuolinpesää ja sen osakkaita. Luovutusvoittoverotuksessa on kuitenkin säädetty poikkeus oman asunnon myyntiä koskien, sillä siitä saatu voitto on tietyin edellytyksin verovapaata. Asunnon luovutusvoittoa ei veroteta, mikäli myyjä on omistanut kyseiset huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai rakennuksen vähintään kahden vuoden ajan ja hän on omistusaikanaan käyttänyt asuntoa yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan omana tai perheensä vakituisena asuntona. Kuolinpesän tai pesän osakkaan luovuttaessa jäämistöön kuuluvaa tai perintönä saatua omaisuutta herää kysymys, määritelläänkö kyseisten edellytysten täyttyminen perittävän vai osakkaiden näkökulmasta.

Jakamattoman kuolinpesän luovuttaessa asuntoa, lasketaan yhtäjaksoinen asumisaika perittävän kuolemasta. Luovutusvoitosta verotetaan tällöin kuolinpesää, ja verovapaata luovutusvoitto on vain niiden osakkaiden osuutta vastaavalta määrältä, jotka ovat käyttäneet asuntoa vakituisena asuntonaan. Jaetussa kuolinpesässä luovutusvoitosta verotetaan osakkaita, ja jokaisen verovapauden edellytykset katsotaan erikseen sen mukaan ovatko he perittävän kuoleman jälkeen käyttäneet asuntoa omana tai perheensä vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan. Lesken osalta luovutusvoiton verotustilanteet vaihtelevat sen mukaan, onko leski saanut asunnon tai sen osan osituksessa vai perinnönjaossa. Osituksessa saadun asunnon osalta omistusaika lasketaan ositusta edeltävästä omistajanvaihdoksesta ja asumisaika siitä, kun leski on alkanut käyttää asuntoa vakituisena asuntonaan. Perinnönjaossa saadun asunnon osalta verotus taas vastaa muita osakkaita. Siltä osin, kuin leski on jo ennen perittävän kuolemaa itse omistanut asunnon, verotetaan luovutusvoitosta leskeä normaalien sääntöjen mukaan.

Oman asunnon luovutuksen verovapautta koskevat säännökset eivät missään nimessä ole yksiselitteisiä. Esimerkiksi vakituisen asunnon, perheen ja yhtäjaksoisen asumisen käsitteiden soveltuminen yksittäistapaukseen vaatii aina tulkintaa. Onkin mahdollista, että verovelvollinen olettaa luovutuksensa olevan verovapaa, mutta hän joutuukin myöhemmin pettymään. Mikäli olet epävarma verovapauden edellytysten täyttymisessä tapauksessasi tai verotuksen toimittamisesta kuolinpesässä, neuvoja saat muun muassa soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]