Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän jakamisen veroseuraamukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä muodostuu henkilön kuollessa. Kuolinpesään kuuluvat kaikki vainajan varallisuus, eli varat ja velat. Kuolinpesän varat jaetaan sen osakkaille, eli vainajan perillisille, kun velat on maksettu varoilla. Tällöin suoritetaan perinnönjako.

Perinnönjaon suorittamisella on pääsääntöisesti veroseuraamuksia. Perintöverotus toimitetaan vainajan jälkeen laaditun perukirjan perusteella. Siksi on varmistuttava, että perukirjan tiedot ovat oikeat sekä oikein merkityt. Verottaja laskee perukirjan perusteella, minkä verran perintöä kukin perillinen on saava, ja toimittaa verotuksen sen perusteella. On keskeistä huomata, että perintöverotus saatetaan toimittaa jo ennen kuin perintöä on edes jaettu. Perintöverotusta ei lykätä itse perinnön jakamisajankohdan jälkeiseen aikaan, koska perintö voi olla jakamatta jopa vuosikymmeniä. Jos perukirjan tiedot osoittautuvat virheellisiksi sen jälkeen, kun verotus on ehditty jo toimittaa, tilanne voi olla turhan haasteellinen. Tällöin on toimitettava täydennysperunkirjoitus ja haettava muutosta jo toimitettuun verotukseen. Verotuksen muutoksenhakua koskevat omat yksityiskohtaiset säännöt.

Jos perillinen on vainajan puoliso, tehdään puolisolle tulevasta perintöverosta puolisovähennys. Puolisovähennyksen suuruus on 90 000 euroa. Jos esimerkiksi puolisolle tuleva perintöosuus on 50 000 euroa, hän ei maksa puolisovähennyksen ansiosta lainkaan perintöveroa.

Jos perillinen taas on vainajan alaikäinen lapsi, lapselle tulevasta perintöverosta tehdään alaikäisyysvähennys. Vähennyksen suuruus on 60 000 euroa. Jos alaikäinen lapsi saa esimerkiksi perintöä 70 000 euroa, hän maksaa perintöveroa 10 000 eurosta.

Perintöveron suuruus lasketaan perintöverotaulukon perusteella. Taulukko on nähtävillä verohallinnon internetsivuilla. Taulukon mukaisilla otsikoilla laskukaava perintöverolle olisi seuraavanlainen: perinnön arvo x veroprosentti + vero alarajan kohdalla = maksettava perintövero. Esimerkiksi, jos täysi-ikäinen lapsi saa perintöä 50 000 euroa, maksettava perintövero on 6 500 euroa (50 000 x 0,10 + 1 500 =6 500).

Maksettavaksi määrätty perintövero ei ole kuolinpesän velkaa, vaan jokaisen perillisen on maksettava se henkilökohtaisilla varoillaan, vaikka perintöä ei olisikaan tosiasiallisesti vielä jaettu.

Perinnönjaon veroseuraamusten etukäteinen suunnittelu on hyvin tärkeää, jotta vainajan sekä perillisten tarkoitus ja tahto toteutuvat suunnitellusti. Suunnittelussa on syytä käyttää apuna asiantuntevaa lakimiestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]