Minilex - Lakipuhelin

Vainajan omaisuusluettelo


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Vainajan omaisuusluettolo on laadittava perunkirjoitusta varten. Perunkirjoitus on pääsäännön mukaan toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Omaisuusluettelo on laadittava vainajan kaikista varoista ja veloista. Mikäli vainaja oli kuollessaan naimisissa on myös lesken varoista ja veloista laadittava omaisuusluettelo.

Vainajan omaisuus arvioidaan kuolinhetken mukaisen arvon perusteella. Omaisuusluetteloa varten on selvitettävä vainajan ja lesken kaikkien pankkitilien ja sijoitusten tiedot, asunto-osakkeet ja kiinteistöt sekä autot ja muu omaisuus. Omaisuudesta on selvitettävä todistukset omaisuusluettelon laatimiseksi. Omaisuusluettelo toimii perustana pesänselvitykselle, ositukselle ja perinnönjaolle.

Omaisuusluettelon laatiminen voi olla haasteellista ja sen tekemättä jättämisestä voi seurata kuolinpesän osakkaille velkavastuu vainajan veloista. Mikäli omaisuuusluettelon laatimista koskevat asiat mietityttävät soita lakipuhelimeen ajankohtaisen tiedon varmistamiseksi. Omaisuusluettelon ja perukirjan laatimisella on suuri merkitys perintöveron määräytymiseen ja myöhempään omaisuuden myymisen tai jakamisen verotukseen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa