Minilex - Lakipuhelin

Vainajan omaisuusluettelo

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Vainajan omaisuudesta on laadittava omaisuusluettolo perunkirjoitusta varten. Perunkirjoitus on pääsäännön mukaan toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Omaisuusluettelo on laadittava vainajan kaikista varoista ja veloista. Mikäli vainaja oli kuollessaan naimisissa, on myös lesken varoista ja veloista laadittava omaisuusluettelo.

Vainajan omaisuus arvostetaan kuolinhetken mukaisen arvon perusteella. Omaisuusluetteloa varten on selvitettävä vainajan ja lesken kaikkien pankkitilien ja sijoitusten tiedot, asunto-osakkeet ja kiinteistöt sekä autot ja muu omaisuus. Omaisuudesta on saatava todistukset omaisuusluettelon laatimiseksi. Omaisuusluettelo toimii perustana pesänselvitykselle, ositukselle ja perinnönjaolle.

Omaisuusluettelon laatiminen voi olla haasteellista. Sen tekemättä jättämisestä voi kuitenkin seurata kuolinpesän osakkaille velkavastuu vainajan veloista. Omaisuusluettelon ja perukirjan laatimisella on suuri merkitys myös perintöveron määräytymisessä. Mikäli omaisuuusluettelon laatimista koskevat asiat mietityttävät, soita lakipuhelimeen ajankohtaisen tiedon varmistamiseksi.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »