Minilex - Lakipuhelin

Testamentin vaikutus kuolinpesän omaisuuden jakamiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla voidaan muuttaa laissa määrättyä perimysjärjestystä. Testamentilla voidaan määrätä omaisuus kelle tahansa ja omistusoikeuden lisäksi testamentilla voidaan määrätä hallinta- ja käyttöoikeudesta. Testamentilla on vaikutusta täten kuolinpesän omaisuuden jakamiseen, mutta lähtökohtaisesti rintaperillisten oikeutta lakiosaan ei voida pätevästi syrjäyttää.

Testamentilla määrätään testamentintekijän omaisuuden jakautuminen hänen kuolemansa jälkeen. Kahdeksantoista vuotta täyttäneillä täysi-ikäisillä ja alle 18-vuotiaalla naimisissa olleella alaikäisellä on oikeus määrätä jäämistöstään. Viisitoista vuotta täyttäneellä on oikeus määrätä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita.

Perilliset on jaettu eri perillisryhmiin etusijajärjestyksen mukaan. Ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat rintaperilliset, joita ovat vainajan lapset sekä heidän lapsensa. Ensimmäisellä perillisryhmällä on ainoastaan oikeus lakiosaan. Vaikka testamentilla omaisuus olisi määrätty muulle henkilölle kuin rintaperilliselle, rintaperillisellä on oikeus lakiosaansa. Lakiosa on puolet perintöosasta. Mikäli testamentissa omaisuus on määrätty vain yhdelle rintaperilliselle, muilla rintaperillisillä on mahdollisuus vaatia lakiosaansa, jolloin perittävä omaisuus jaetaan rintaperillisten määrällä.

Lähtökohtaisesti rintaperillisillä on oikeus vähintäänkin lakiosaansa. Poikkeuksellisesti perinnöttömäksi tekeminen on mahdollista testamentilla, jos rintaperillinen on loukannut vainajaa, perimyspolvessa olevaa sukulaista tai vainajan ottolasta tai ottolapsen jälkeläistä. Myös kunniaton ja epäsiveellinen elämä ovat syitä jättää perillinen ilman perintöä, jos elämäntapa on loukannut testamentintekijää syvästi. Testamentissa on mainittava erikseen perinnöttömäksi jättämisen syyt.

Testamentilla ei siis voi pätevästi syrjäyttää rintaperillisten oikeutta lakiosaan, ellei poikkeuksellisesti ole edellä mainittuja syitä rintaperillisen jättämiseen perinnöttömäksi. Jos testamentti loukkaa rintaperillisen oikeutta, hänen tulee tehdä lakiosailmoitus vaatiakseen lakiosaansa. Toisen ja kolmannen perillisryhmän oikeus perintöön voidaan sen sijaan pätevästi syrjäyttää testamentin avulla, sillä heillä ei ole oikeutta lakiosaan.

Myös ennakkoperinnöllä ja lahjoituksella voi vaikuttaa laissa määrättyyn perimysjärjestykseen. Toisaalta lain määräämästä perimysjärjestyksestä huolimatta perilliset voivat jakaa omaisuuden haluamallaan tavalla. Tarkemmin ennakkoperinnöstä, lahjoituksesta ja testamentista voit kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]