Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja ositussopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osituksessa tehdään ero vainajan ja lesken omaisuuksien välille ositussopimuksella. Osituksen osapuolilla on oikeus vaatia osituksen toimittamista. 

 

Kuolinpesän ja lesken välinen ositussopimus

Mikäli perittävä oli kuollessaan avioliitossa eikä heillä ollut avioehtosopimusta, on osituksen toimittaminen pakollista. Kuolinpesän, eli vainajan omaisuuden, sekä lesken omaisuuden ositus tehdään perunkirjoituksen jälkeen tai usein sen yhteydessä, kuitenkin ennen perinnönjakoa. Siinä erotellaan vainajan ja lesken omaisuudet. 

Lähtökohtaisesti osituksessa jaetaan tasan puolisoiden kaikki omaisuus. Tällöin eloonjäänyt puoliso saa omaisuudesta puolet ja vainajan perilliset toisen puolen. Mikäli eloonjääneellä puolisolla on kuitenkin enemmän omaisuutta kuin vainajalla, hänen ei tarvitse maksaa tasinkoa, eli hänellä on oikeus pitää kaikki omaisuutensa itsellään.

 

Sopimus omaisuuden osittamisesta avioeron yhteydessä

Kuolinpesän ja lesken välistä ositussopimusta ei tule sekoittaa avioeron yhteydessä laadittuun ositussopimukseen. Avioeron yhteydessä laaditussa ositussopimuksessa jaetaan puolisoiden omaisuus ja velat. Kyseinen sopimus ei kuitenkaan ole pätevä jäämistöosituksessa, sillä sitovaa ositussopimusta ei voi tehdä kuoleman varalta. Jäämistöosituksessa ositussopimus tehdään vainajan varallisuuden eli kuolinpesä ja lesken välille. 

Voi kuitenkin syntyä tilanteita, joissa eronneiden puolisoiden välillä ei ole tehty ositusta avioeron yhteydessä, jolloin entisestä aviopuolisosta tulee kuolinpesän osakas, mikäli hän ei luovu ositusvaateesta. Avioeron jälkeinen ositus kannattaakin toimittaa mahdollisimman pian ositusperusteen synnyn jälkeen, jotta epäselviltä tilanteilta, jopa vuosienkin jälkeen, vältyttäisiin.

 

Ositettava omaisuus

Ositettavaa omaisuutta on se, joka puolisoilla oli ositusperusteen syntyessä, kyseisen omaisuuden tilalle tullut omaisuus ja tällaisen omaisuuden tuotto. Omaisuus, joka on saatu ositusperusteen syntymisen jälkeen, ei kuulu ositettavaan omaisuuteen. 

 

Kysymykset ja vastaukset

1. Milloin ositusperuste syntyy?

Ositusperuste avioeron yhteydessä syntyy, kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa. Myös toisen puolison kuolema synnyttää ositusperusteen.

2. Vanheneeko oikeus osituksen toimittamiseen jossain määräajassa?

Oikeus vaatia ositusta ei vanhene. Tämän vuoksi voi syntyä tilanteita, joissa vuosiakin myöhemmin entinen aviopuoliso vaatii ositusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]