Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesän pesänjakaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomioistuin määrää kuolinpesään pesänjakajan, mikäli kuolinpesän osakkaat eivät pääse yksimielisyyteen vainajalle kuuluneen omaisuuden jakamisesta. Pesänjakaja määrätään osakkaan hakemuksesta, ja tietyissä tapauksissa voidaan määrätä jopa useita pesänjakajia. Kenellä tahansa pesän osakkaalla on oikeus hakea pesänjakajan määräämistä. Hakemukseen on liitettävä jäljennös perukirjasta. Ennen pesänjakajan määräämistä tulee osakkaille antaa mahdollisuus lausua mielipiteensä tuomioistuimen valitsemasta pesänjakajasta. Pesänjakajana voi toimia myös pesänselvittäjä, jos osakkaat sitä yhdessä pyytävät, eikä toista pesänjakajaa ole vielä määrätty.

Laissa ei ole tarkkoja määritelmiä pesänjakajan kelpoisuudesta tehtäväänsä. Pesänjakajan on kuitenkin oltava tehtäväänsä sopiva. Sopivuus tarkoittaa tehtävän vaatimaa koulutusta, ja usein pesänjakajana toimiikin asianajaja. Asianajajana toimiminen ei kuitenkaan ole välttämättömyys, ja pesänjakajana voi toimia kuka vain tehtävään kykenevä henkilö. Pesänjakajan määrääminen edellyttää myös itse pesänjakajan suostumusta.

Pesänjakajan on määrättävä perinnönjaon aika ja paikka sekä todistettavasti kutsuttava osakkaat toimitukseen. Pesänjakajan on, jos kaikki osakkaat ovat tulleet saapuville, koetettava saada heidät sopimaan jaosta. Jos sopimus saadaan aikaan, jako on toimitettava sen mukaisesti. Lähtökohtaisesti pesänjakaja yrittää siis saada erimieliset pesän osakkaat yhteisymmärrykseen. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, pesänjakaja suorittaa omaisuuden jaon. Jakoon kuuluu se, että pesänjakaja selvittää, miten pesänselvityksessä selvinneitä tosiasioita on arvioitava omaisuutta jakaessa. Täytyy kuitenkin tehdä ero pesänselvittäjän ja pesänjakajan tehtävien välille. Pesänjakajalla ei ole oikeutta selvittää pesää. Pesänjakajan kuuluu toimia puolueettomasti kaikkia pesän osakkaita kohtaan, eikä hän neuvo yhtä osakasta toisia osakkaiden oikeuksia vahingoittavalla tavalla.

Perinnönjakoon liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia, ja jakoon liittyvissä asioissa onkin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]