Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä riidat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesän osakkaat voivat halutessaan huolehtia itse kuolinpesän selvittämiseksi tarvittavista toimista, taikka se voidaan antaa hakemuksesta pesänselvittäjän hoidettavaksi. Jos kuolinpesän osakkaat huolehtivat kuolinpesän selvittämisestä itse, heidän tulee pääsääntöisesti tehdä pesää koskevat toimet yksimielisesti ja hallita pesään kuuluvaa omaisuutta yhdessä. Osakkailla on tämä oikeus, vaikka heidän oikeutensa pesään olisikin riidanalainen. Jos joku osakkaista aiheuttaa kuolinpesän selvitysvaiheessa vahinkoa jollekin, jonka oikeus on pesänselvityksestä riippuvainen, voi hän joutua vahingonkorvausvastuuseen. Riitaisuuksien välttämiseksi on myös mahdollista, että käräjäoikeudelta haetaan turvaamistoimimääräystä, jolla voidaan esimerkiksi kieltää jotain osakkaista ryhtymästä tiettyyn toimeen. Vakavimmissa rikkomuksissa myös rikosoikeudelliset sanktiot voivat tulla kysymykseen.

Sen jälkeen, kun perinnönjako on toimitettu, voidaan se riitauttaa nostamalla moitekanne perittävän viimeisen koti- tai asuinpaikan käräjäoikeudessa. Jos perinnönjako on annettu pesänjakajan tehtäväksi, kanne on nostettava kuuden kuukauden kuluessa perinnönjaon toimittamisesta riippumatta siitä, mikä perinnönjaon moittimisen syynä on. Jos kuolinpesän osakkaat ovat toimittaneet perinnönjaon itse, moitekanne on nostettava samassa määräajassa silloin, kun perinnönjako halutaan riitauttaa sitä rasittavan muotovirheen perusteella. Kanne on nostettava muita kuolinpesän osakkaita vastaan. Muotovirheeseen voi vedota jokainen kuolinpesän osakkaista. Jos kuolinpesän osakkaiden toimittamaa perinnönjakoa halutaan moittia materiaalisella perusteella, osakkaan on nostettava kanne kohtuullisen ajan kuluessa perinnönjaon toimittamisesta. Tällaiseen perusteeseen voi vedota vain se osakas, joka on ollut kielletyn menettelyn kohteena, esimerkiksi sillä perusteella, että hänet on pakotettu tai erehdytetty tiettyyn oikeustoimeen. Moitekanteen johdosta tuomioistuin voi kumota perinnönjaon joko kokonaan tai osittain.

Virheellinenkin perinnönjako voi pätevöityä, jos sitä koskevaa moitekannetta ei nosteta määräajan kuluessa. Pätevöityminen on mahdollista myös kuolinpesän osakkaan käyttäytymisen perusteella, mikäli hän on esimerkiksi allekirjoittanut perinnönjakosopimukseen sisällytetyn hyväksymisklausuulin, taikka jos hänen käyttäytymisestään voidaan muuten päätellä hänen hyväksyneen perinnönjaon.

Jos kuolinpesän osakkaat ovat hyvin riitaisia keskenään, varmin tapa päästä yhteisymmärrykseen voi olla pesänselvittäjän ja pesänjakajan määräyksen hakeminen. Riitojen jälkikäteinen selvittäminen tuomioistuimessa on usein aikaa vievää ja kustannukset saattavat kohota korkeiksi. Lakimiehiltämme voi halutessaan pyytää lisää tietoa perintöoikeudellisiin asioihin liittyen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]