Minilex - Lakipuhelin

Kuolinpesä ja lesken omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuolinpesä on perittävän kuoleman jälkeen tämän varoista ja veloista muodostuva taloudellinen kokonaisuus. Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaajat sekä eloonjäänyt puoliso. Jos eloonjäänyt puoliso ei ole perillinen tai yleistestamentinsaaja, puoliso on kuitenkin osakas, jos puolisoiden omaisuuden ositusta ei ole toimitettu ja puolisolla on avio-oikeus kuolleen puolison omaisuuteen. Leski saa siis osallistua kuolinpesän hallintoon avio-oikeutensa nojalla. Jos puolisoilla ei ollut avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan omaisuuden erottelu. Toisen puolison kuoltua lesken omaisuus kuuluu luonnollisesti edelleen leskelle. Jos omaisuuden osituksen sijaan toimitetaan vain omaisuuden erottelu, erottelun jälkeen leskellä ei ole tarvetta enää olla tekemisissä kuolleen puolison kuolinpesän kanssa. Leski saa määrätä omasta omaisuudestaan normaalisti puolison kuolemasta huolimatta, ottaen huomioon kuitenkin avioliiton aikaiset vallintarajoitukset, jotka ovat voimassa myös kuolinpesän eduksi. Ennen ositusta tai erottelua leski ei siten saa yksin myydä esimerkiksi puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja asuinirtaimistoa.

Leskellä on eräitä oikeuksia kuolinpesää ja perillisten vaatimuksia vastaan. Oli puolisoilla avioehto tai ei, leskellä on oikeus pitää kuolleen puolison kuolinpesä jakamattomana hallussaan, kunnes joku pesän osakkaista esittää jakovaatimuksen. Jakovaatimuksesta huolimatta leski saa pitää hallussaan puolisoiden yhteisen kodin ja tavanomaisen asuntoirtaimiston. Omistusoikeus kuitenkin tällöin siirtyy perillisille, ja lesken tulee huolehtia omaisuuden säilymisestä omistajien lukuun. Lesken asumista siis suojataan, tarvittaessa lesken kuolemaan saakka. Tosin mahdollisia kuolinpesän velkojia kohtaan leski ei saa suojaa, ja tarvittaessa puolisoiden yhteinen asunto menee velkojen maksuun.

Ennen perinnönjakoa toimitetaan omaisuuden ositus, jos leskellä on avio-oikeus puolison omaisuuteen. Leskellä voi olla oikeus osituksessa tasinkoon kuolleen puolison omaisuudesta, jos kuollut puoliso omisti enemmän kuin leski. Varakkaamman lesken taas ei halutessaan tarvitse luovuttaa tasinkoa kuolleen puolison kuolinpesälle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]